Google

sobota 29. listopadu 2008

Kdo víc šetří, ten víc platí.

Cenu elektřiny jako Rakušané budou od Nového roku 2009 mít obyvatelé jižních Čech a jižní Moravy. Uvádějí to některá regionální media. Rozdíl je v tom, když průměrný Jihočech nebo Jihomoravan dá za roční spotřebu elektřiny například jeden celý měsíční plat, tak za stejnou spotřebu Rakušan dá jen třetinu platu.

Nová administrativní budova E-ON

Podobné je to už s cenou pohonných hmot, železniční dopravou atd. Velké nadnárodní společnosti prostě lidi a jejich příjmy nerozlišují, jde jim hlavně o zisk. A čeští politici jim poslušně sekundují, a cynicky schvalují kdejaké vykořisťování občanů.

V případě jižních Čech je situace o to pikantnější, že zde u Temelína stojí největší česká jaderná elektrárna. Skutečnost je taková, že tam, kde jsou na distribuci elektřiny nejmenší náklady, je její cena největší. Kde jsou sliby energetiků i politiků, že Jihočeši budou, pokud výstavbu JA umožní, budou mít nejlevnější elektřinu a další výhody?

Zatímco v ostatních krajích dojde k zdražení elektřiny o méně než 10 procent, v jižních Čechách bude v průměru zvýšena cena o 16,5 procenta. Ti, co v devadesátých letech si v důsledku lživých slibů o levné elektřině pořizovali topení akumulačními kamny či přímotopy, jsou nyní potrestáni ještě víc - zvýšením ceny o 18 procent. V roce 2009 tedy zaplatí o 7.000 Kč víc než v roce 2008.

Zvýšení ceny elektřiny se bude týkat především nesmyslného paušálu, takže nejvíce za jednotku (kW) zaplatí ten, kdo se uskromňuje a elektřinu neodebírá. Šéfové v ČEZu a E-ONu to samozřejmě mají spočítané dobře, aby měli co největší zisky. S politickou a úřednickou elitu v Praze se samozřejmě nezapomenou podělit.

Žádné komentáře:

Okomentovat