Google

úterý 30. prosince 2008

Konec zábavy, v EU jde do tuhého!

S přicházejícím koncem roku lidé v celé Evropě, hlavně politici a novináři, trnou v obavách, co s Evropskou unií v prvním pololetí roku 2009 udělá česká vláda. Je to pro ně stále více velká neznámá, jednak po nepochopitelném rozhodnutí parlamentu, stáhnout české vojenské jednotky ze zahraničí, a hlavně po protievropských výstupech prezidenta Klause.

Českou republikou se zabýval i britský list Independent: "Prezident České republiky Václav Klaus je tvrdošíjný euroskeptik. Premiér Mirek Topolánek je umírněný antifederalista, zastávající proevropský postoj. Oba muži se navzájem nenávidí."

Co by dění v současné české politice, která připomíná cikánský tábor, asi řekl "tatíček" Masaryk, který tvrdě prosazoval názor, že "řešiti problémy je třeba způsobem, který by za hranicemi nevyvolával dojmu nepříznivého?"

"Francouzský prezident Sarkozy v listopadu prozíravě nabídl, že by funkci předsedy EU dělal ještě na druhé období – nebo alespoň jen jako prezident eurozóny. S křikem odmítli tento návrh mimo jiné i Češi, kteří zdůraznili, že jsou možná malí, rozhádaní a nezkušení, ale u kormidla EU budou úspěšní" (a Evropě to osladí).

Evropa dosavadní chování českých politiků nechápe, vidí je jako naprosto nezodpovědné. Jiná země by všechny domácí problémy zametla pod koberec a všechno podřídila reprezentaci země. Praha, která vyspělou demokratickou Evropu opustila v roce 1938, jako by o návrat nestála. Zvolila si za prezidenta nesnesitelného odpůrce EU, dosud neratifikovala Lisabonskou smlouvu o „reformě“, dosud nepřijala euro.

Svět nikdy nepochopí, že český prezident nemá moc výkonnou, bude ho brát nejméně jako sabotéra společné věci. President, který by v případě vážného vojenského konfliktu měl EU předsedat, je proti Evropské unii. To je nevídané. Tvrdošíjně odmítá vyvěsit vlajku Evropské unie nad Pražským hradem, pohádal se s delegací poslanců z Evropského parlamentu, ostře bojuje proti Lisabonské smlouvě.

Je jisté, že Topolánek, Vondra, Schwarzenberg se nemohou vyrovnat prezidentu Sarkozymu. A po nich už nedostane příliš evropských zemí šanci. Je totiž pravděpodobné, že napodruhé Irové Lisabonskou smlouvu schválí a celý princip rotačního prezidentství Evropské unie bude zrušen. Od roku 2010 bude pravděpodobně nahrazen prezidentem Evropské unie trvalým.

Evropa očekává Prodanou nevěstu v podání českých politiků, v roli Vaška samozřejmě očekává Vaška. Komická opera se může změnit v tragickou, přičemž může dojít k rozladění doposud dobře hrajícího evropského orchestru. Už dnes je jasné, že v následujícím půlroku budou veškeré evropské problémy a nedostatky hozeny na hlavu Václava Klause, i když je nezpůsobí. "Kdo chce kam, pomozme mu tam," říká staré přísloví.

Independent se opět zabývá nedávnou recepci s velvyslanci EU, kdy byl Václav Klaus dotazován, jak budou za českého předsednictví řešeny různé problémy Evropské unie. Na každou otázku údajně Klaus zlobně odsekl, že na takové otázky on nemá zapotřebí odpovídat, protože on je proti EU. Přirovnal západní pokusy o záchranu bank k „starému socialismu“, považuje nevládní organizace za nebezpečnější než komunismus, domnívá se, že globální oteplování je mýtus, a ekologické problémy jsou „luxus“.

Although he shuns the term "Eurosceptic", preferring to call himself a "Eurorealist", Mr Klaus has been actively campaigning against the Lisbon Treaty. In November, the Czech leader had dinner in Dublin with Ireland's poster-boy for the nay-sayers Declan Ganley, causing a minor diplomatic incident.
(jiří Krž,29.12.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat