Google

středa 31. prosince 2008

Má přítelkyně Julča (3).

(Předchozí část) Celý večer seděl Čížek u mne v pokoji. Oba jsme mlčeli. "Já být na vašem místě, pane šéf, odjel bych radši z Prahy," ozval se. Poslal jsem ho spát. V noci mě vzbudil klepáním na dveře: "Julča je doma. Hrůzou jí stojí chlupy na celém těle, vypadá jako ježek. V revolveru schází jedna patrona."

Druhého dne stálo v novinách. Byl to dlouhý referát, na kterém si dali lokální zpravodajové velice záležet:
Záhadný vražedný, loupežný útok v Košířích. Pokus loupežné vraždy. Stařičký trafikant nesl domů denní tržbu za tabákové tovary, a když si ve své skromné světničce zatopil a rozsvítil, otevřel okno, aby vyvětral. Tu nějaký muž vyhoupl se na okno a střelil po něm. Přepadený trafikant odebral se okamžitě v průvodu domovníka na policejní strážnici, kde náležitě popsal útočníka. Šlo o muže neholeného, silného vzrůstu, menší postavy, oblečeného v kroji Tyroláka. Pachatel měl na hlavě zelený klobouk s pérem. "Jest věru načase, aby na perifériích bylo zavedeno účinnější bezpečnostní opatření," končily referáty všech noviny.

Příštího dne se v novinách objevil titulek:
Pachatel loupežného přepadení v Košířích dopaden.
"Policii podařilo se zadržet na státním nádraží pachatele loupežného útoku. Zatčený se jmenuje Romuald Jägerle, pochází z Bolzana v Tyrolsku. Ačkoli houževnatě popírá, hodí se na něho úplně popis, který udal trafikant. Byl u něho nalezen menší obnos peněz a citera. Poněvadž u něho nebyl nalezen revolver, domnívá se policie, že revolver na útěku odhodil. Při konfrontaci s přepadeným označil trafikant Jägerleho určitě za pachatele, poznav ho okamžitě."


Ve večernících však se objevila zpráva: "Jägerle, domnělý pachatel loupežného útoku v Košířích, propuštěn na svobodu, poněvadž dokázal své alibi. V době útoku na trafikanta hrál ve vlaku mezi Lincem a Budějovicemi na citeru. Policie znovu vyšetřuje celý případ."

Od té doby představovali jsme Julču též pod jménem Jägerle.

Žádné komentáře:

Okomentovat