Google

neděle 7. prosince 2008

Mrzutý strýček Václav.

V prestižním britském týdeníku The Economist byl předevčírem publikován článek "Mrzutý strýček Václav" (myšlen Klaus). V předposledním odstavci je česká příprava na předsednictví v EU charakterizována: "Nálada v pražských vládních kruzích připomíná rodinné přípravy na svatbu, proti které se staví patriarcha. Někteří doufají, že stařešina dá přednost rodině a zůstane zticha. Jiní vědí, že zticha nebude. Když toto se dá dohromady se stařešinovou slabostí být středem pozornosti, celá rodina s úzkostí čeká, jakou trapnou scénu nevyzpytatelný strýček před hosty vyvolá."

Náhodou v pátek večer článek objevíte, a tak místo sledování Mikulášů a čertů se dáte do překladu. A necháte si zvlášť záležet. Potom vám internet přichystá překvapení, protože článek se objeví na několika českých zpravodajských portálech, které v době, kdy se moříte s českými formulacemi, převzaly ho bez námahy z ČTK. Život tropí hlouposti.

Včera ráno článek prošel snad všemi českými medii, takže jeho obsah je dobře znám. Podstatou článku je nediplomatické vystupování českého prezidenta Václava Klause, který ve vztahu k evropským politikům ztrácí veškeré zábrany a jako býk v koridě se vrhá po všem, co by mohlo připomínat vlajku Evropské unie.

O způsobech vystupování českého prezidenta není třeba příliš se zmiňovat. Jsou všeobecně známé a je možné, že by k nim nejvíce připomínek měli psychiatři. Měli by možná jednat rychle, co když prezident příště kvůli jedovatým narážkám diplomatů vyhlásí ostatním státům EU válku? Ústava ho k tomu opravňuje, a při jeho labilní vztahovačné mentalitě hospodského rváče z Horní Dolní může země očekávat nejednu veselou chvilku. Těžko najít odpověď na to, proč si může dovolit takto poškozovat Českou republiku? Koho zastupuje?

Tomu, že by Klausův euroskepticizmus gradoval jen v zájmu nějakého českého chrapounského nacionalizmu a pragmatizmu, se příliš věřit nedá. Při důkladnějším prověření jeho důvěrných vztahů s Putinem by se možná nějaká odpověď našla. Idea silného a prosperujícího Východu není ani v tomto případě nic nového. Bylo přece známo, že někteří vedoucí pracovníci Prognostického ústavu ČSAV v roce 1989 připravovali československou perestrojku jako součást reformy RVHP. A dnes se v Rusku točí velké peníze, které právě ve střední Evropě nenechávají staré přátele v klidu. (jiří Krž,6.12.2008)

2 komentáře:

  1. Vaclav Klaus is an arrogant ass who almost single handedly sold off his country to former communists and criminals during the privatisation era of the early 1990s. For any of you who disagree, consider what Czechs call 'tunneling'. Without any structures to regulate companies, people in the early 1990s bought companies, took loans on these companies for 'investments', put said loans into their bank accounts and then declared bankruptcy, selling off the remains to get even richer. Foriegn investment is probably the only thing that kept this country from falling into the hands of oligarchs like in Russia.

    In the end, all Czech politicians look after only themselves, and the next generation is the same. It's almost impossible to imagine this is the country that produced Havel and Masaryk

    OdpovědětVymazat
  2. ...tuneldědek by chtěl vládnout na západě i na východě...

    OdpovědětVymazat