Google

sobota 20. prosince 2008

Přímý prodej ze slovenských dvorů.

Zatímco prodej zemědělských produktů přímo od prvovýrobce je běžnou záležitostí ve většině evropských zemích, na Slovensku bude v omezeném množství možné zemědělskou produkci, drůbeží a králičí maso a zvěřinu prodávat přímo ze dvora až od 1. března 2009.

Přípravu nové legislativy slovenského ministerstva zemědělství s rozpaky uvítali soukromí a ekologicky hospodařící zemědělci. Současně by měly být vydány i předpisy pro vybavení malých potravinářských provozoven. Nařízení, pokud zůstane v současné podobě, však se týká jen některých komodit, přičemž prodej bude omezen určitým stropem. Prodávat bude možné menší množství ryb, surového mléka, vajec, medu a čerstvé maso z drůbeže. V Nařízení není uvedeno maso hovězí, vepřové a jehněčí, tedy produkty, jejichž přímý prodej by zemědělcům nejvíc pomohl, rovněž uspokojil tak zákazníky, kteří nejsou s kvalitou masa v maloobchodě spokojeni.

Pokud se ještě legislativa nezmění, nebudou slovenští zemědělci spokojeni ani s množstvím, které oficiálně budou moci prodat. V návrhu se hovoří o možnosti prodeje 500 kg kravského mléka denně, ale jen 50 kg ovčího mléka.

Žádné komentáře:

Okomentovat