Google

středa 14. ledna 2009

1,5 miliardy korun pro rychlobruslařku Sablíkovou.

Podle včerejší mediální zprávy má u středočeské obce Velký Osek vyrůst krytá rychlobruslařská dráha v hodnotě 1,5 miliardy korun. Stavbu haly, která by měla být ukončena v roce 2011, má zaplatit anonymní soukromý investor.

Podnětem ke stavbě rychlobruslařské haly jsou úspěchy české rychlobruslařky Martiny Sablíkové. Původní se ve stavebních plánech počítalo s cenou stavby 500 milionů korun, ale vzhledem k zvýšeným cenám stavebního materiálu se částka vyšplhala na trojnásobek. Nejdražší na hale má být střecha a její izolace, protože se počítá s bruslením i v letním období.

V době přicházející ekonomické krize a v době, kdy vlády všech zemí přijímají úsporná energetická opatření (zákaz žárovek nad 100W), se jeví stavba tak drahého a energeticky náročného zařízení podivná. Rychlobruslení u nás bylo vždy záležitostí několika lidí, mezinárodní úspěchy byly jen sporadické. Výjimkou je současná Martiná Sablíková, i když suvérenní světovou špičkou není. Podivné je také místo, kde má areál vyrůst. Je známo, že Polabská nížina patří k českým oblastem s nejkratší zimou. Proč nebylo vybráno některé chladné místo na Českomoravské vysočině nebo na Šumavě, kde by bylo možné ušetřit na izolačních materiálech a na energii při provozu ?

Stavbu rychlobruslařského areálu, v němž mimo rychlobruslařské dráhy má být hokejové hřiště a kluziště pro veřejnost, údajně zaplatí soukromá osoba, která zřejmě předpokládá, že se jí investice vrátí. Že by stavbu zaplatili bruslaři z Kolína, kde je také zimní stadion, není pravděpodobné, spíše investor spoléhá na stát, který bude dotovat velké mezinárodní rychlobruslařské závody. Tedy nakonec hlavním investorem bude kapsa občana-daňového poplatníka.

Zdá se, že sport zcela ovládnou peníze, které se stále častěji dostávají jen ke špičkám k několika vrcholovým sportovcům, na jejichž výkonech se přiživují davy různých podnikatelů. Na jedné straně jsou miliardové luxusní stadiony a milionové příjmy špičkových sportovců, na druhé živořící sportovní oddíly v nižších soutěžích, především mládežnické. Kde jsou záměry původních propagátorů sportu a tělovýchovy, dostat ke sportu co nejvíce lidí, protože "V zdravém těle zdravý duch?"
(Robert Fischer,12.1.2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat