Google

pondělí 12. ledna 2009

Trh likviduje stáda skotu.

Výkupní ceny mléka pod 7 Kč jsou už více než 2 koruny pod výrobními náklady. Protože situace se už několik let nelepší, není česká zemědělská velkovýroba schopna se jinak s mléčnou krizí vyrovnat než likvidací krav.

Maloobchodní trh mlékem ovládly obchodní řetězce, které v honbě za co největšími tržbami, odebírají levné mléčné výrobky, často umělé náhražky, ze zahraničí.

Stavy dojnic jsou v současnosti o dvě třetiny nižší, než byly na počátku devadesátých let. A stále klesají. Na jatky jdou tisíce krav, Některé podniky vyřazují kusy s menší užitkovostí, jiné likvidují celé chovy. Bohužel i prodej hovězího masa je ztrátový, krávy se prodávají okolo 21 Kč za kg.

Velké problémy s odbytem mléka mají zemědělci ve většině evropských zemích, ale se situací zřejmě se menší podniky lépe vyrovnávají, navíc velkou výhodou zahraničních mléčných sedláků jsou jejich solidarita a jejich organizace, které v případě diskriminace některých svých členů, ze strany mlékáren, jsou schopny zcela zablokovat veškeré dodávky.

V českých podmínkách je nějaká solidarita nepředstavitelná, převažuje velkovýroba, která hledí na drobné výrobce hodně s patra, natož, aby kvůli nim zastavila dodávky. Toho samozřejmě využívají mlékárny, pro které je odebírat mléko od velkovýroby výhodnější, velkovýroba nemá příliš na výběr; buď může na nadiktovanou cenu přistoupit a nechat chov skotu umírat postupně, nebo hned zlikvidovat celé stádo a věnovat se něčemu jinému.

Určitým řešením může být pomoc vlády, která samozřejmě z vlastní iniciativy pomáhat zemědělcům nebude. Jakákoli jednání se mohou vléci donekonečna, přitom výrobu mléka zastavit nelze, takže ztráty rostou. Urychlit jednání mohou pouliční demonstrace. Je však otázkou, jestli státní peníze, vložené do mléčné krize, zemědělství jako celku pomohou, to se totiž s nízkými cenami produkce a odbytovými problémy prakticky potýká ve všech komoditách. (sz,12.1.2009)

1 komentář:

  1. Já vám poradím, nedělejte šampionát v Liberci a dejte 2mld. na podporu 1l ml. Nedávejte mld. do sportu, kultury a zbohatlejm překupníkům, zaveďte milionářskou daň. Aby se vytunelované peníze zase vrátili státu. A dejte je zemědělcům, jídlo je základ.Kdo bude mít zdravé a levně potraviny, ten bude vládnout světu.(Musí jich mít hodně.) A zadotujte pouze maso a mléko, obilí se uprví samo. Podpořte více eko zem. a ne gigantickě firmi, kterě vytunelovali ostatní malé podniky.

    OdpovědětVymazat