Google

úterý 20. ledna 2009

Gandalovič řídil radu pro zemědělství EU.

Poprvé v roli předsedy rady pro zemědělství a rybářství ministr Gandalovič otevřel diskuzi. Diskuse se týkala legálního obchodu se dřevem a podmínek za jakých by se EU mohla stát členem Mezinárodní organizace pro víno a révu vinnou. Dostalo se i na aktuální situaci na trhu s mlékem.

Systému přímých plateb se chce předsednictví věnovat primárně. Pro revizi politiky kvality bude předsednictví vycházet z právě uzavřené veřejné debaty založené na Zelené knize, kterou EK zveřejnila v říjnu 2008. Diskuzi shrne na konferenci na ministerské úrovni a za účasti eurokomisařky Mariann Fischer Boel v březnu v Praze.

Na žádost Slovenska, Polska a Lotyšska a za podpory řady dalších členských států byla projednávána aktuální situace na trhu s mlékem. Eurokomisařka Mariann Fischer Boel potvrdila, že Evropská komise už má nástroje, které by mohly zastavit propad v cenách syrového mléka. K nástrojům patří intervenční nákupy másla a sušeného odstředěného mléka, které budou spuštěny 1. března a potrvají do konce srpna. Už teď je ale zřejmé, že navržených 30 tisíc tun másla a 109 tisíc tun sušeného mléka se brzy naplní, a komisařka proto už teď deklarovala připravenost podpořit trh s mlékem i nad tyto kvóty.

Exportní subvence formou tendrů budou znovu zavedeny nejen pro máslo a sušené odstředěné mléko, ale pro všechny produkty, pro které platily v minulosti, pro sušené plnotučné mléko a pro sýry.

1 komentář:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat