Google

středa 28. ledna 2009

Konec obav o data v počítači?

Tzv. "drive Google" by mohl znamenat konec osobních počítačů. Namísto našeho vlastního harddisku bychom si umístili svá data na serverech společnosti Google. Přístup k nim bychom měli prostřednictvím internetu.

Google is to launch a service that would enable users to access their personal computer from any internet connection, according to industry reports. But campaigners warn that it would give the online behemoth unprecedented control over individuals' personal data.

Firma Google prý zamýšlí uvést do provozu svůj "G Drive" letos. Znamenalo by to odklon od operačního systému Windows, který používá většina počítačů na světě, a příklon k tzv. "cloud computing", kdy by se zpracovávala a ukládala data tisíce kilometrů od uživatele.

Uživatelé už nyní využívají celé řady služeb, které nejsou na jejich počítači, ať už je to hotmail nebo gmail, nebo archivy digitálních fotografií (Flicr, Picasa), anebo aplikace pro dokumenty a spreadsheets (Google Apps). Ukradne-li vám někdo laptop, anebo pokud vám zkolabuje harddisk, vaše data to neohrozí, protože jsou uložena kdesi "v mraku" a lze k nim získat přístup z jakéhokoliv počítače.

Jsou to vyhlídky, které děsí kritiky všemocnosti podniku Google. Peter Brown, ředitel nadace Free Software Foundation, charitativní organizace, která hájí svobodu uživatelů počítačů, nezpochybňuje, jak užitečné by to bylo, ale varuje: "Je to tak trochu, jako kdybyste řekli: 'Žijeme v diktatuře, vlaky nikdy nemívají zpoždění.' Ale vám nevadí, že někdo jiný bude mít neomezený přístup k vašim datům? Nevadí vám, že americká vláda může kdykoliv vydat soudní příkaz, aby jí Google odevzdal veškerá vaše data?"

Žádné komentáře:

Okomentovat