Google

sobota 3. ledna 2009

První rozkol mezi obcemi v NP Šumava.

Řediteli Národního parku Šumava se podařilo vrazit klín do Svazu obcí, když tři obce přistoupily na dohodu o vzájemné spolupráci. Jedná se o obce Modrava, Srní a Kvilda. Událost je o to pikantnější, že smlouvu uzavřely ilegálně, bez vědomí dalších obcí a předsedy Svazu obcí Národního parku Šumava Františka Nyklese.

Přestože při nedávném jednání s ministrem Bursíkem se všech dvaadvacet obcí zavázalo řešit všechny problémy společně, došlo k zrádnému jednání tří uvedených obcí. Vzhledem k tomu, že uzavření podobných smluv vyžaduje určitý čas, je zřejmé, že tyto tři obce připravovaly podraz už v době, kdy se se hlásil k neformální proklamaci svazku.

Obce sice nejsou vázány žádnou disciplinou svazku, přesto je toto jednání překvapivé. V civilizovaném světě platí, že jsou dodržovány i ústní sliby. Je nepravděpodobné, že by starostové těchto třech obcí změnili názory jen kvůli tomu, že je to přání ředitele parku F.Krejčího. Příčinou sporu obcí s NP Šumava byly také jejich příjmy z turistického ruchu. Jestliže tyto tři obce už ustupují NP a od zájmu na zvyšovaní počtu drobných podnikatelů a přírůstku obyvatel, naskytuje se otázka, jestli jim někdo třetí, kdo nemá zájem na podnikání a prosperitě místního obyvatelstva, tyto příjmy nekompenzuje?

Žádné komentáře:

Okomentovat