Google

sobota 3. ledna 2009

Čí byly vánoce? Naše!

Vánoce jsou v první řadě křesťanské svátky – byť je prvotní křesťané neslavili. Pro 30 procent českých obyvatel je to stejně významné období jako pro třetinu obyvatel planety Země. Ostatní lidé svátky vánoční slaví jaksi ze setrvačnost, přestože vyznávají jiné náboženství, nebo si jako čeští ateisté vsugerují jakékoli důvody, například oslavu slunovratu, jen aby nemuseli přiznat, že podporují křesťanské zvyky.

Dále se často tvrdí, že Vánoce jsou rodinnými svátky. Po nahlédnutí do statistik rozvodovosti a rovněž vzhledem k rostoucímu počtu osaměle žijících lidí takové tvrzení neobstojí. Otázka je, co by mohli Češi, Moravané a Slezané vlastně slavit, pokud by jim tak docela nevyhovovalo, že mají v kalendáři jakýsi svátek pro svátek?

Češi se bijí v prsa a prohlašují, že nejsou věřící, přesto se za křesťanské zvyky bijí jako lvi. Cizina z nás musí být na větvi. Byla uspořádaná podpisová akce a demonstrace proti Santa Clausovi, který k nám přišel z USA, kde je téměř devadesát procent věřících: Chceme svého českého Ježíška, svůj český Betlém, svůj český vánoční stromek a svého vánočního kapra s bramborovým salátem! Kvůli slavnostní večeři a kvůli téměř čtrnácti dnům prosincového volna je možné i církve tolerovat.

Někteří politici, novináři a umělci nás v mediích přesvědčují o tom, že na vánoce se k sobě lidé navzájem chovají lépe, skoro jako v dobách osudových politických zvratů. Pokud jde ovšem o města, dá se mluvit o opaku. Lidé jsou vystresovaní předvánočním shonem a tlačenicemi. Ten medii naordinovaný klid a mír se téměř nedostavuje, a když se dostaví tak jen na bezvýznamnou dobu.

Obyvatelstvo Země podle náboženského vyznání:
Křesťanství 2,1 miliardy lidí
Islám 1,5 miliardy lidí
Čínská náboženství 394 milionů lidí
Hinduizmus 900 milionů lidí
Budhizmus 376 milionu lidí
Neafrická náboženství 300 milionů lidí
Tradiční africká náboženství 100 milionů lidí
Židovské náboženství 14 milionů lidí
Ostatní církve a ateisté 1,1 miliardy lidí
(M.Veselý,1.1.2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat