Google

pondělí 5. ledna 2009

Záhada španělské chřipky objevena.

Americká Národní akademie věd zveřejnila výsledky výzkumu španělské chřipky, které v roce 1918, na sklonku 1.světové války, podle odhadů podlehlo 40 až 50 milionů lidí, tedy mnohem více než zahynulo ve válce.

Američané identifikovali skupinu genů, která způsobila extrémně smrtrlné účinky španělské chřipky. Jednalo se o největší známou pandemii v dějinách lidstva. Je známo, že většina chřipkových virů se dostává do lidského organizmu ústy, kde se množí a napadají horní dýchací cesty, avšak virus španělské chřípky se množil v plících, čímž tam vyvolával prudké záněty.

Že viry španělské chřipky napadaly plíce, věděli lékaři už v době pandemie, nebyli však schopni zjistit důvody tohoto jevu, neboť s takovými projevy chřipky se nikdy přetím lékařská věda nesetkala. Teprve po osmdesátii létech se povedlo najít geny, které to způsobily.

K těmto objevům měli američtí vědci tkáně obětí chřipky z roku, které v patologickém ústavu amerických ozbrojených sil uchoval Jeffery Aubenberger. Celkově bylo identifikováno osm genů španělské chřipky. Různými kombinacemi a testy na myších byly zjištěny tři geny, které způsobovaly smrtelné napadení plic.


Tento objev má význam pro budoucí infekce chřipky, že bude s předstihem hledán případný smrtící potenciál, který může být zastaven dříve než dojde k pandemii. Týká se to samozřejmě vývoje účinných protivirových léčiv, aby mohla být včas vyrobena v potřebném množství.

Žádné komentáře:

Okomentovat