Google

neděle 22. března 2009

Rakouská mlékárna myslí na dodavatele.

Pro 400 producentů mléka v Dolních Rakousech a Burgerlandu, kteří dostali od mlékáren výpověď, se rýsuje řešení. "Mlékárna IG Milch chce všem postiženým sedlákům, kteří nemají smlouvy, pomoci," oznámila ve svém regionálním vysílání veřejnoprávní rakouská televize ÖRF.

V současné době se někteří zemědělci ještě snaží smlouvy s rakouskými mlékárnami uzavřít. Mlékárna IG Milch zaručila všem producentům mléka, kteří do 1. dubna nebudou mít žádné smlouvy na dodávky, že od nich mléko odebere. Ovšem za nesmluvní mléko zaplatí pouze 10-20 centů (2,70 Kč až 5,40 Kč) za litr. Ti, kteří smlouvy s mlékárnami mají, jsou na tom trochu lépe. V současné době dostávají 30 centů (8,10 Kč) za litr, ale je to pro ně málo, částka pod 40 centů (10.80 Kč) prý nepokryje náklady na výrobu.

V Dolních Rakousech má v současnosti také problémy kolem 270 ekologických zemědělců, především v okrese Waidhofen / Ybbs. Cena mléka klesá, protože v současnosti je ho přebytek.

Ztráty zemědělců, způsobené výkyvy na trhu, do budoucnosti chce mlékárna IG Milch částečně tlumit zřízením mléčného fondu. Jedná se o jakýsi "Fond solidarity", ve kterém budou mít podíly sedláci, banky a firmy, které se zemědělci spolupracují.

Žádné komentáře:

Okomentovat