Google

pátek 17. dubna 2009

Noční demonstrace výrobců mléka v Bavorsku.

K protestům rolníky vyzval Spolkový svaz producentů mléka(BDM). Akce bude soustředěna do Bavorska. Demonstrace se konají asi před čtyřiceti bavorskými mlékárnami, celkem v Německu u 79 mlékáren.


Více než 20 000 zemědělců z celého Německa vyjde do ulic kvůli zvýšení cen mléka. Podle prvního odhadu BDM , zahájlo protesty včera večer 10.000 zemědělců.

"Zemědělci chtějí k mlékárnám přijít s pochodněmi a lampiony, osvítit na znamení, že světlo zhasne, když se nic nezmění," řekla včera večer mluvčí BDM Jutta Weissová.

Producenti mléka prošli s pochodněmi městy a pak se shromáždí u místních mlékáren. Několik řečníků, včetně některých regionálních politiků rovněž zdůraznilo obavy o budoucnost výrobců mléka a všech zemědělců.

Situace producentů mléka v Německu je zoufalá, protože od října 2008 se cena mléka snížila na 26 až 20 centů. To je cena, která pokryje málo přes polovinu nákladů na výrobu mléka. Sedláci požadují 40 centů za litr.

4 komentáře:

  1. Krajina je nad peníze, rozhodl soud v sporu o větrníky
    http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/penize/clanek.phtml?id=635903

    OdpovědětVymazat
  2. Zahrádkáři vytočili Topolánka
    http://halonoviny.cz/index.php?id=77713

    OdpovědětVymazat
  3. Tajemství německých zemědělců, aneb Veškeré subvence by měly být zveřejňovány
    http://blisty.cz/2009/5/11/art46757.html

    OdpovědětVymazat
  4. Zemědělci pod tlakem levného Polska

    - polští zemědělci mohou ušetřit na zdravotním a sociálním pojištění, jež za ně platí stát

    - polští zemědělci mohou používat k ošetřování zeleniny přípravky, které české normy nepovolují. Polští zemědělci mohou používat vysoce spektrální přípravky na ošetřování zeleniny, které jsou v Česku zakázány. Čeští zemědělci musí hubit škůdce postupně, tedy několikrát vyjíždět do pole

    - veškerá česká čerstvá i kysaná zelenina musí projít přísnými laboratorními testy a rozbory na dusičnany a těžké kovy

    - majitelka menší potravinářské prodejny v Česku: zatímco my musíme dodržovat kdejaký hygienický předpis, v Polsku někteří prodávají drůbeží řízky a nemají ani lednici

    - nad tím zda a jak jsou polské "levnější" potraviny včetně zeleniny testovány a jak vyhovují hygienickým normám, čeští zákazníci v nepřemýšlejí. Lidé se v obchodech v ČR často nechají zlákat levnější a na pohled větší zeleninou z dovozu, i když nemají zaručenou stejnou kvalitu, kjako u českých výpěstků.

    -nejvíc drobné obchodníky ohrožují hypermarkety, které se hodně staví i v Polsku a lidé nakupují potraviny tam

    zdroj:
    14. XII. 2004 - Region - Krnovské noviny (úterní přloha Moravskoslezského deníku (Deníky Bohemia-Moravia) - str. 14 - (mk), (mel), (jih)

    OdpovědětVymazat