Google

úterý 6. října 2009

Vesnická tragedie potvrzena v průzkumech kupní síly obyvatelstva.

Nedávno společnost Incoma GfK vydala zprávu o průzkumech příjmu obyvatelstva v různých městech a regionech České republiky. Ohromné rozdíly jsou vizitkou současného systému.

Největší kupní sílu mají obyvatelé Prahy a okolí, kteří ostatní města převyšují o celou třetinu. Zatímco lidé poblíž Prahy mají průměrný roční příjem 200.000 korun, v Karviné, Bruntále nebo Hodoníně mají lidé průměrný roční příjem okolo 135.000. Příjmům odpovídá životní úroveň obyvatelstva, a ta je nejnižší ve městech, kde je vysoká nezaměstnanost.

Zvláštní kapitolou jsou české vesnice.
Kde jsou osmdesátá léta 20. století, kdy byly na vesnicích výdělky stejné jako ve městech nebo větší, kdy Pražáci se stěhovali na vesnice za lepšími výdělky.

V současnosti jsou průměrné příjmy na vesnicích o 30 procent nižší, než je celostátní průměr a o 60 procent nižší než jsou příjmy v Praze. Navíc platí pravidlo "čím menší vesnice, tím menší kupní síla jejích obyvatel." V malých vesnicích průměrné roční příjmy obyvatel v průměru zdaleka nedosahují ani 100.000 korun za rok.

Tragické poměry na českých vesnicích jsou dokladem o tom, že venkov není schopen v ortodoxním tržním hospodářství, jaké bylo nastoleno v České republice, obstát. Úpadek vesnic nezpůsobuje jen krize v zemědělství a světová finanční krize, je navíc záměrně způsobován českými vládami, zákony o výrobě potravin, a středověkým daňovým zatížením venkovského obyvatelstva.

Už tak nepříznivou situaci zhorší Janotovy balíčky. Bohužel lidé na vesnicích nemají ani minimální možnost, jak se brutálnímu útisku bránit, ani se jich nikdo na politické scéně, kterou ovládají měšťanské strany, nezastane. Musí si poradit sami: Pokud doposud se najedli jednou za dva dny, budou příští rok jíst jednou za tři dny. (F.Novotný, 6.10.2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat