Google

pátek 17. září 2010

Pohoří na Šumavě je nadále tajemný kout.

Ještě před dvěma léty hrozilo, že Pohoří na Šumavě se tak jako některé obce v západní části Šumavy stane Disney-parkem. Po počátečním náznaku zlaté turistické horečky následující krátký čas ukázal, že v této vždy chudé oblasti se velkoměstský způsob podnikání nikdy nevyplácel a nikdy vyplácet nebude.


Pozemky v okolí Pohoří jsou určitým dokladem o správnosti dotací EU. Co by se asi stalo z neposečených luk?


Tak jako na mnoha jiných místech poblíž bývalé československé železné opony i poblíž Pohoří na Šumavě si vyhnaní bývalí obyvatelé postavili napodobeninu pohořského poutního kostela Panny Marie Dobré rady. Bývalí obyvatelé Pohoří nebyli boháči, navíc o svůj majetek přišli, a tak jim trvalo téměř 40 let, než na výstavbu kaple sehnali finance.


Zatímco z bývalého důkladného opevnění Pohraniční stráže nezbylo poblíž státní hranice nic, Rakušané nostalgicky u přechodů, které po roce 1948 československá strana zcela uzavřela, ponechávají dřevěné budky, v nichž sloužili rakouští celníci.

K celnici zřejmě patřilo i sociální zařízení, s dveřmi a otvorem k české hranici. Co kdyby právě z Čech přicházel nějaký pašerák?

Pohoří na Šumavě je sice bez stálých obyvatel i bez návštěvníků, pouze pokrývači vyměňují střechu na opravené části kostela, ale osadu čeká nápor poutníků 25. září 2010, kdy se zde koná obnovená pouť.
Pohoří na Šumavě (1).
Pohoří na Šumavě (2).
Pohoří na Šumavě (3).
Pohoří na Šumavě (4).
Pohoří na Šumavě (5).
Pohoří na Šumavě (6).
Pohoří na Šumavě (7).

1 komentář:

  1. U nás je spousta míst, která ještě nejsou objevená, probádaná a turisticky zneuctěná. Ne že bych měl něco proti turismu, spousta lidí je na něm třeba závislá a rád podpořím místní podniky. Ale na druhou stranu jsme našli skvělý kout nedaleko chatky Máchovo jezero, když jsme byli letos na dovolené a to je místo, o kterém určitě nikomu neřeknu. Ať si ho každá najde sám. :)

    OdpovědětVymazat