Google

pondělí 8. října 2007

Další krok k privatizaci Budvaru.


V uplynulých dnech byla ministerstvem zemědělství zřízena dozorčí rada pivovaru Budějovický Budvar, národní podnik. Do čela dozorčí rady byl jmenován Robin Schinko, první náměstek hejtmana Jihočeského kraje. Jeho nominace údajně nesouvisí s pozicí v krajském zastupitelstvu, byl vybrán jako znalec specifik Jihočeského kraje.

Úkolem dozorčí rady je společně s vedením pivovaru Budvar vypracovat analýzu právních kroků a podle ní doporučit způsob transformace, nebo jej zcela zamítnout.

Na urychlení transformace tlačí především politici z ODS, prostřednictvím ministerstva zemědělství Gandaloviče. Ministerstvo očekává už v říjnu výběr společnosti, která privatizaci Budvaru bude uskutečňovat.

Robin Schinko by zřejmě podle přání ministerstva měl odpůrcům privatizace Budějovického Budvaru pádně vysvětlit její nutnost. Dostal se tedy do nezáviděníhodné situace, mezi dvě ozubená kola. V opozičních stranách, u řady ekonomů a v Českých Budějovicích a okolí těžko najde pro privatizaci masovější podporu.

Odpůrci privatizace argumentují především ekonomickou prosperitou současného státního podniku Budějovický Budvar, který vyrábí ročně více než 1,1 milionu hektolitrů piva.Ziskové hospodaření jakéhokoli státního podniku je výjimečné v ČR i jinde ve světě. Velké obavy mají také o ochrannou známku Budweiser, na kterou si dělá absolutní nárok americký Anheuser Busch.

O Budvar mají obavy i obyvatelé Českých Budějovic, bojí se, že nový majitel zde výrobu piva Budvar ukončí a pod jeho značkou bude prodávat produkty gigantických pivovarů, jež jsou v celém světě. Nejsou obavy jen o ztrátu značky a pracovních příležitostí, jedná se i o srdeční záležitost, patriotizmus, neboť Budvar byl založen jako podnik českých podnikatelů a měl v dvoujazyčném česko-německém městě velký vliv na politické a společenské posílení pozic české národnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat