Google

pondělí 8. října 2007

Zmizelo definitivně zlaté dno?


Podle statistiky je v současné České republice nejvíc volných pracovních míst v historii, ve firmách chybí okolo 130.000 zaměstnanců. Přitom práci hledá více než 350.000 lidí.

Soudí se, že nepoměr na trhu pracovních sil vzniká odporem lidí k manuální práci. V ČR trvá zájem o obory, které nevyžadují fyzickou námahu, talent, technické myšlení, logiku, encyklopedické znalosti a manuální zručnost, je vyhledávána dobře placená čistá práce, nejlépe kancelářská ve velkém městě, v teple a pod střechou. Proto jsou upřednostňovány školy, kde se uplatní prospěchářství, agresivní sobectví a hlavně schopnost o čemkoli rychle mluvit.

Kdo v dávné minulosti - např. na počátku 20. století - byl vyučen nějakému řemeslu, míval na společenském žebříčku dost vysoké postavení. Získat výuční list obyčejně nebyla lehká záležitost - podle oboru a oblasti - znamenalo to najít firmu, dílnu a mistra, který měl oprávnění k praktické výuce učňů. Znamenalo to začít od píky jako pacholík, sluha, "učedník-mučedník" a méně či větší pílí se postupně dopracovat k závěrečné zkoušce.

Velký podíl na nedostatku vhodných pracovníků má určitě české školství, které se přizpůsobuje tlakům žáků a rodičů a orientuje se na netechnické obory. Dvou- a tříleté učňovské školy, které byly v padesátých a šedesátých letech 20. století preferovány, a byl o ně enormní zájem - větší než o střední školy - prakticky zmizely. Noví řemeslníci, pokud se tak absolventi středních škol ještě dají nazývat, pocházejí vlastně jen z řad studentů, kteří nemají předpoklady k vyššímu studiu.

Trochu jiná situace ve výchově učňů je v Dolním Rakousku, kde v poslední době se firmám zablýsklo na lepší časy. I přes vysokou automatizaci ve všech oborech, která umožňuje úsporu pracovních sil, jsou i zde manuálně zruční zaměstnanci nezbytní. S momentálním množstvím 19.000 učňů jsou tam firmy poměrně spokojeni, i když je to 60 procent z roku 1980. Zatím však prognostici z dolnorakouské hospodářské komory nevědí, jestli zvyšování počtu jako doposud - o 1.000 učňů více než předloni - bude pokračovat. Velkou konkurencí výučního listu jsou totiž možnosti získat maturitní vysvědčení a vysokoškolský diplom.

Zásluha na zvýšeném zájmu o učňovská povolání v Dolním Rakousku, kde je téměř polovina rakouských učňů, je přikládána zatraktivnění řemesel, intenzivní propagandě - ukázkám práce jednotlivých skupin řemeslníků. Také spokojenost s pracovními podmínkami a finančním ohodnocením vyučených zaměstnanců láká žáky základních škol na učňovské obory.

Žádné komentáře:

Okomentovat