Google

pondělí 8. října 2007

KLIMATICKÁ KATASTROFA JE BLÍZKO !


Letos české země sice mimořádnými rozmary klimatu zasaženy nebyly, zato v jiných částech světa se přírodní živly vyřádily. Zpráva OSN (koordinátor OCHA pro nouzové situace Sir John Colmes) uvádí, že tolik katastrofálních záplav, sucha a větrných bouří, jako na Zemi bylo letos, lidstvo nepamatuje. Chmurné jsou také vyhlídky do budoucna, neboť je očekáváno ještě větší množství přírodních katastrof.

"Rok 2007 ještě neskončil," varují zděšení klimatologové z OSN. Za nejhorší klimatický rok historie (13 světových humanitárních akcí) byl doposud považován rok 2005. Letošní rok však už tento rekord vyrovnal, už OSN musela 13 krát zasahovat, přičemž rok ještě zdaleka neskončil.

Těchto 13 akcí jsou však jen špičky ledovců, svět postihla spousta dalších drobných katastrof, kde OCHA nepomáhala. V červnu postihly velké záplavy na 66 milionů lidí v Indii a Pakistánu. V Africe letos byly tak velké záplavy, jaké v historii na tomto kontinentu ještě nebyly zaznamenány.

Sir John Colmes varuje, že zásluhou oteplení Země budou záplavy přicházet stále častěji a pravidelněji. Klimatické změny se neprojevují jen oblastními katastrofami, ale mají i nepředvídatelné dlouhodobé následky, mimo okamžitých škod na majetku dochází například k změnám rostlinstva, vodních režimů i struktury půdy. (Robert Fischer)

Žádné komentáře:

Okomentovat