Google

úterý 18. září 2007

Nové zabezpečení místa výbuchu v Černobylu.

Až 200 tun radioktivního materiálu se skrývá pod betonovým sarkofágem nad zničeným reaktorem jaderné elektrárny Černobyl. Čas plyne a není vyloučeno, že betonový příkrov z roku 1986 se vlivem stáří nemůže poškodit a unikající radiaktivní záření ohrozit obyvatelstvo v oblasti. Proto se Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBWE) rozhodla místo jaderné katastrofy důkladně zajistit.

Stavbu bude provádět francouzská firma Nowarka. Základní kámen nového bezpečnostního sarkofágu položil v pondělí 17.září 2007 ukrajinský prezident Viktor Juščšnko.

Náklady na stavbu nové vrstvy na zničeném reaktoru jsou 505 milionu dolarů (10 miliard Kč). Černobyl však bude stát mnohem víc, neboť zde bude vybudován také sklad vyhořelého paliva, který bude stavět americká firma Holtec Internacional. Zůstalo zde totiž palivo ze třech dalších reaktorů, poslední byl v provozu do konce roku 2000. Celkem se počítá s částkou 1,39 miliardy dolarů.

Nová ochranná vrstva na zničeném reaktoru bude 150 m dlouhá a 105 m vysoká, její váha bude 18.000 tun. Její životnost má být 100 let. Hlavní ochranný kryt bude postaven mimo kontaminované zóny, potom bude po kolejnicích nad reaktor přesunut. Práce začnou letos a mají trvat čtyři a půl roku.

Reaktor vybouchl 26. dubna 1986, po chybě obsluhy elektrárny. Radioaktivní mrak zasáhl severovýchodní a střední Evropu. Podle zprávy Světové zdravotnické organizace si výbuch vyžádla 14 - 17 tisíc lidských životů, další miliony lidí byly ozářeny.

Žádné komentáře:

Okomentovat