Google

sobota 15. září 2007

Svítit na silnici ve dne asi nebude povinné.

Rakouští ministři dopravy a vnitra v nejbližším období předloží do parlamentu návrh na úpravu rakouského silničního zákona. Svícení motorových vozidel ve dne bude brzy v Rakousku minulostí.

Svícení ve dne bylo v západoevropských zemích doporučováno už v osmdesátých letech minulého století, uzákonění tohoto pravidla však se odhodlaly středoevropské země v čele s Rakouskem. Mnoho zemí k tomuto problému přistupovalo zdrženivěji.

Hlavním podkladem pro zrušení svícení je studie "Licht am Tag" jako souhrn testů s vlivem světla automobilů na bezpečnost silničního provozu. Výzkum byl prováděn od roku 2005 a má sloužit státům EU jako podklad pro úpravu pravidel silniční dopravy.

Jako důvod zákazu svícení vozidel i za slunečního svitu uvádí Enst Pfleger, šéf výzkumného týmu, že při intenzivním provozu motorových vozidel dochází k oslňování chodců, cyklistů a dětí. Svícení také zvýšilo procento dopravních nehod motocyklistů.

Navíc autoři studie upozorňují na ohrožení životního prostředí, k němuž dochází zásluhou toho, že při svícení se zvyšuje spotřeba pohonných hmot, což také v EU ročně každého řidiče stojí 50 € (1400 Kč). Autoři dokonce navrhují, aby svícení za slunečního svitu bylo trestné.

Žádné komentáře:

Okomentovat