Google

úterý 23. října 2007

Kritika zemědělských dotací.


Velmi často bývá česká veřejnost informována o tom, jaká velká suma peněz jde do zemědělství. Mezi lidmi se pak objevují názory, že čeští zemědělci nic nedělají, pole neobdělávají, zvířata nechovají - jen berou dotace. Někteří ekonomové dokonce hlásají, že zemědělství je obor jako každý jiný, nemělo by tedy brát žádné podpory.

Některé poznámky směřují i na adresu Bruselu, že EU zemědělce rozmazluje, že z tohoto důvodu byl vstup ČR do EU chybou. Těmto názorům nyní nahrává současné zvyšování cen potravin.

Vysoké dotace v některých zemích jsou příčinou kritické zprávy OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj), zveřejněné včera v Ženevě. Experti organizace uvádějí, že se v některých zemích musí udělat opatření proti pokřivené produkcí a trh vést tak, aby byl nad podporami. Kritizují také skutečnost, že z těchto peněz jen relativně malá část jde na ochranu zvířat, životního prostředí a na biologické zemědělství.

Nejen pro kritiky bruselských agrosubvencí může následující zjištění OECD být překvapením, protože největší subvence dostávají zemědělci v Norsku, Islandu a ve Švýcarsku, tedy v zemích, které jsou mimo unii. V letech 2004 až 2006 subvence zemědělců v těchto zemích tvořily více než 66 procent jejich celkových příjmů.

Pro porovnání; výše uvedené příjmy jsou téměř dvakrát větší, než jsou subvence v členských zemích Evropské unie. V pětadvaceti zemích EU tvoří subvence průměrně 34 procent celkových příjmů zemědělců. V USA je to 14 procent, v Australii 5 procent.

Žádné komentáře:

Okomentovat