Google

čtvrtek 18. října 2007

Rakušané do českých škol?


"V dolnorakouských základních školách se musí vyučovat více češtiny!" Takový byl 9.října 2007 závěr diskuse, která proběhla na závěr jednání ve školním centru Gmünd. Vyžaduje to ekonomika oblasti. S požadavkem přišel především šéf Moelleru a viceprezident průmyslového svazu Theo Kubat.

Před takovými sto nebo osmdesáti lety by ve Waldviertelu znalost češtiny zřejmě mimořádný problém nebyl. Tehdy děti z německých rodin běžně chodily do škol českých, když německá škola místě nebyla. Mimo toho znát oba jazyky byla v širokém příhraničním pásu nutnost, byla to pro obě národnosti velká výhoda při pracovních, obchodních, úředních aj. kontaktech. Zájem naučit se jazyk sousedů byl na obou stranách.

V praxi byla výuka cizího jazyka praktikována jednoduše - na dnešní dobu hodně drasticky - výměnou dětí. Deseti- až dvanáctiletý český chlapec šel na jeden nebo dva roky do německé rodiny, rakouský do české.(obavy, že si nemluvňata nedávno vyměněná v třebíčské nemocnici nezvyknou na nové prostředí jsou z říše fantazie).

Kubat uvedl, že firma do několika závodů, které jsou ve Waldviertelu, zakoupila nové drahé stroje, k jejichž obsluze se vyžaduje strojnické a elektrotechnické vzdělání. Bohužel v oblasti takoví lidé nejsou, a tak je musejí shánět jinde.

Přestože byla v Gmündu zřízena nástavbová odborná škola, množství absolventů, které firma Moeller potřebuje, to nepokryje. Přitom v bezprostřední blízkosti je ideální technická škola, která vychovává strojaře i elektrikáře. Je to Střední odborné učiliště v Českých Velenicích.

Rakouským žákům se otevírá možnost navštěvovat českovelenickou školu. Znamená to překonat jedinou překážku: Naučit se český jazyk.

Ředitel českovelenického učiliště Oldřich Kučera připustil sice takovou možnost, že by Rakušané na jeho školu chodili, ovšem na rozdíl od šéfa Moelleru vidí situaci střízlivě: "Neočekávám, že by na naší školu přišlo mnoho Rakušanů." Podobný názor vyslovil i dr.Dalibor Stys z Biofyzikálního ústavu v Nových Hradech: "U nás jsou studenti z deseti zemí, a přestože jsme partnery Vyšší odborné školy v Kremsu, Rakušané mezi nimi nejsou."

V diskusi se objevily názory typu: "Když Obchodní akademii v Gmündu už mnoho let studují Češi německy, proč by českovelenickou technickou školu nemohli Rakušané studovat česky?"

Nakonec reagoval ředitel Měšťanské školy v Gmündu-Novém Městě Helmut Schwarzinger, který přítomné informoval o spolupráci jeho školy se Základní školou v Českých Velenicích.
"Mezi oběma školami dochází k výměnám žáků, rakouské děti se v českovelenické škole každý týden dvě hodiny učí češtinu, české děti naopak se dvě hodiny v novoměstské škole učí němčinu."(zdroj NON)

Žádné komentáře:

Okomentovat