Google

středa 7. listopadu 2007

Klimatické změny ohrožují životy.


V polovině října byla v Bělehradě vydána zpráva o stavu životního prostředí v Evropě. Ve zprávě, kterou zpracovalo 390 vědců a 1.000 expertů z celého světa, se konstatuje je stav životního prostředí je alarmující.

Následkem oteplování Země stále rychleji dochází k nepříznivým změnám, které vyžadují změnu chování lidstva. Zvýšováním teploty dochází k vymírání mnoha druhů rostlin a živočichů, což ve svém důsledku vede k úbytku potravin. Snižuje se i úrodnost zemědělské půdy a především zásoby pitné vody.

Vodní režimy se mění na celém světě, nejmarkantněji je to vidět na úbytku ledovců - zvyšování hladiny oceánů ohrožuje 100 milionů lidí, kteří žijí v nadmořské výšce do 1 m nad mořem. Na druhé straně ubývá zásoba pitné vody.

Zpráva se dále zabývá znečištěným ovzduším. Uvádí, že následkem znečištění ovzduší ročně umírá na světě 2,4 milionu lidí, z nichž 800 tisíc mají na svědomí prachové částice.

Jako další problém je uváděno zavlažování zemědělské půdy, což způsobuje nedostatek pitné vody. Odhaduje se, že v roce 2025 v rozvojových zemích bude o 50 procent vody méně než současnosti. V průmyslových zemích se sníží množství vody o 18 procent. Přitom již nyní na nedostatek zdravotně nezávadné vody umírají na světě 3 milióny lidí, převážně dětí, na nedostatečnou hygienu umírá 2,6 miliónu lidí.

Změna klimatu se podílí na biodiverzitě, dochází k nezadržitelnému vymírání živočišných i rostlinných druhů. Vyhynutím je ohroženo 23 procent savců. Začíná se projevovat úbytek ryb, které zdaleka nestačí dorůstat, aby vyrovnaly vylovené množství. (Katarina Fischerová)

Žádné komentáře:

Okomentovat