Google

čtvrtek 1. listopadu 2007

Tvorba ČSR jako zcela nového státu.

Vytvoření Československé republiky je vydáváno za jednu z největších událostí českých dějin. Tvůrci státu sice měli práci ulehčenou tím, že i za monarchie správně a hospodářsky řídila české země pražská administrativa, která měla hlavní podíl na udržení pořádku v zemi. Přesto spojení nesourodých území s mnoha národnostmi, vytvoření státních orgánů a uvedení celého státu do chodu se podařilo s neuvěřitelným štěstím.

30. října 1918 přijala SLOVENSKÁ NÁRODNÍ RADA v Martině DEKLARACI o rozchodu slovenského národa s uherským státem a o začlenění Slovenska do společného státu s českými zeměmi, současně vyhlásila, že jménem slovenského národa je oprávněna hovořit jedině ona.

13. listopadu 1918 Národní výbor československý vyhlásil prozatímní ústavu a 14. listopadu 1918 prozatímní Národní shromáždění (vzniklo rozšířením Národního výboru) prohlásilo habsburskou monarchii za svrženou a vyhlásilo čs. stát za republiku.

Byli zvoleni: profesor T. G. MASARYK prezidentem republiky, František TOMÁŠEK předsedou Národního shromáždění, dr.Karel KRAMÁŘ předsedou vlády, dr. Edvard BENEŠ ministrem zahraničí, dr. Alois RAŠÍN ministrem financí, dr. František SOUKUP ministrem spravedlnosti, Jiří STŘÍBRNÝ ministrem pošt, dr. Vavro ŠROBÁR ministrem zdravotnictví, Antonín ŠVEHLA ministrem vnitra, dr. Milan Rastislav ŠTEFÁNIK ministrem vojenství.


21.prosince 1918 T.G.Masaryk jako prezident triumfálně přijel do Československa. První krok na území nově vytvořené republiky udělal na nádraží v Horním Dvořišti, kde byl slavnostně přivítán (událost je připomínaná pamětní deskou na nástupišti). Další velké přivítání ho čekalo v Českých Budějovicích, kde v kočáru absolvoval cestu z nádraží na radnici a zpět. Další přivítání ho čekalo v Praze.

Žádné komentáře:

Okomentovat