Google

středa 21. listopadu 2007

V Rakousku jsou Rusové vítáni.



Dolnorakouské cestovní kanceláře předpokládají, že v roce 2010 ubytují asi 7 milionů návštěvníků, z toho 400 tisíc z východní Evropy - myšleno z Ruska a Ukrajiny. Plánuje to sto osmdesát cestovních kanceláří.

Rakušané sice vzpomínají na poválečný pobyt Rusů s trpkými úsměvy, na rozdíl od náladových Čechů však Rusům hospodářský a kulturní úpadek vlastní země nevyčítají. Není se co divit, marxizmus a sovětské poručnictví nepoznali. I přes mnohem větší poválečnou bídů, než byla ve válkou nedotčených českých zemích, rakouským komunistům vládu do ruky nedali a ze sovětské sféry vlivu se vymanili.

Rok 1955, kdy sovětské okupační orgány a sovětská armáda byly přinuceny k opuštění země, vydávají Rakušané za jeden z nejslavnějích roků historie. Dodnes tam událost připomínají pomníky. Uběhlo pouhých 50 let, okupace je dávnou minulostí a Rusové jsou vítáni s otevřenou náručí, zvláště ti co rádi utrácejí peníze.

Dolnorakušané chtějí především nabídnout bohatou kulturu a krajová jídla, ale i další možnosti vyžití. Rusové totiž patří k nejbohatším turistům, průměrně v Rakousku nechávají 250 Euro (6.675 Kč) za jeden den. To je dvakrát víc, než je průměrná útrata turisty ze Západu.

Žádné komentáře:

Okomentovat