Google

úterý 11. prosince 2007

Amerika na bicyklu.

Dobrý ráno! Rozjíždím se po Vancouver Avenue v Portlandu, v americkém státě Oregon: je půl deváté, cyklistická dopravní špička. Plavu v proudu kol, předjíždím starostlivou maminku ve žluté reflexní vestě, která táhne svá dvojčátka ve vozíku.

Jsem předjížděn ostřílenými borci, co na svých titanových sprinterech ukrajují sekundy z rekordních dojížďkových časů. Zavěsím se za dva stylové hipstery na rekonstruovaných japonských desetipřevodech a mávám, když jedu kolem dvorku plného vysokých kol a chopperů.


Jet spolu s ostatními koly tu vůbec není výjimečné. Je to běžné. Přilehlá automobilová doprava je i přes svou uspěchanost a smrad k nám po většinou slušná a pozorná.

Cyklistická vášeň se šíří jako požár. Objem cyklistické dopravy se za deset let zvýšil čtyřikrát a tucty cyklistů přibývají každý den. I přesto se počet kolizí kol s automobily nezvedá. Řidiči – Bůh jim žehnej – si tady cyklistů začali všímat. Čím víc jezdíme, tím je to bezpečnější.( http://momentumplanet.ca/features/bicycle-dream-date-portland)

Žádné komentáře:

Okomentovat