Google

sobota 8. prosince 2007

Novely zemědělských zákonů.

Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky byly v pátek 7.12.2007 schváleny dvě novely zákonů: o Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF) a o ochraně zvířat proti týrání. Poslanci také schválili rozpočet SZIF a dotační programy v zemědělství pro rok 2008.

Významnou součástí novely zákona o zemědělství je pevné zakotvení Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, a.s. (PGRLF), v české legislativě. Novela doporučuje zachování současné formy akciové společnosti stoprocentně vlastněné státem, především proto, že neexistuje jiný subjekt, který by převzal činnost a závazky PGRLF.

Novela umožní podnikatelům v oblasti zemědělství a rybolovu promíjet penále za porušení rozpočtové kázně tím, že bude vyjmuto z režimu de minimis, tzn. že výše odpuštěných penalizací nebude limitovaná jako dosud třemi tisíci euro na období tří let pro jednoho příjemce.

Sněmovna také podpořila rozpočet SZIF a národní dotační programy v zemědělství pro rok 2008. SZIF tak bude mít k dispozici 39,9 mld. korun, na zemědělskou politiku půjde v příštím roce ze státního rozpočtu 38,8 mld. korun.

Novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání v závěrečném hlasování podpořilo 149 ze 165 přítomných poslanců.

Tato novela například ukládá exekutorům a policii, když uzavírá byt, že musí zkontrolovat, zdali tam není nějaké zvíře a zda je nakládáno se zvířaty tak, jak má být. Každému, kdo se ujal handicapovaného zvířete, musí pro něj zajistil péči, například předal záchranné stanici, případně alespoň takové stanici oznámit.(MZe)

Žádné komentáře:

Okomentovat