Google

neděle 2. prosince 2007

Na Bali se bude jednat o klimatu.

Klimatické oteplování vyvolává stále více starostí a emocí. Situace se stává stále vážnější. Ohrožení lidstva dokládají nudná čísla, která leží na stolech expertů v oboru klimatologie. Všechno bylo shrnuto. Na 23 stranách je vypočítáno, o kolik stupňů se už zvýšila teplota Země a o kolik stupňů v příštím desetiletí teplota zvýší, pokud tomu nezabráníme.

Je možné se dočíst, co bychom měli dělat. Na požadavky klimatologů však musejí reagovat politické reprzentace všech zemí. Očekává se, že v pondělí na Bali začne velké smlouvání mezi průmyslovými zeměmi, které se bojí o své koncerny, a zeměmi prudce hospodářsky rostoucími, které se bojí o zpomalení hospodářského růstu, a zeměmi rozvojovými, které se bojí, že opatření proti globálnímu oteplování padnou hlavně na ně.

Příští globální dohoda o klimatu, nahrazující v roce 2012 Kjótský protokol, bude v roce 2009 schválena v Kopenhagenu (Kodani) - a proto Bali je poslední šance k nastavení dalšího rozumného směru: Především zavázat se k redukci skleníkových plynů. Světový trh by se měl přizpůsobit ochraně klimatu.

V Bali se očekává, že bohaté průmyslové země se nebudou chtít podřídit, že jednoduše si budou chtít právo na oteplení koupit. V podstatě stejně se asi budou chovat rozvojové země, které budou chtít životní prostředí vyměnit za bohatství. Zřejmě nakonec půjde zase jen a jen o peníze.

Žádné komentáře:

Okomentovat