Google

čtvrtek 10. ledna 2008

Novela vodního zákona.



Ministr zemědělství Petr Gandalovič předložil na středečním zasedání vlády novelu vodního zákona. Novela byla schválena a výrazně usnadní realizaci protipovodňových opatření.

Pro budování protipovodňových opatření je nezbytné mít zajištěny pozemky pro tato opatření, a proto přicházíme s novelou vodního zákona, která umožní v krajních případech pozemek pro stavbu vyvlastnit. Vyvlastnění je možné pouze v případě, kdy není možné pozemek získat jinak, například výkupem nebo výměnou pozemků za jiné.

Novela zároveň řeší existující, ale nepoužívaný institut území určeného k rozlivu povodně. Úprava podporuje zachování stávající zemědělské nebo lesnické produkce na územích určených k výjimečnému zaplavení v případě povodní. Pokud by k takovému rozlivu došlo, bude škoda na zemědělské produkci kompenzována

V rámci programu Prevence před povodněmi II je připravena na léta 2007 – 2012 suma zhruba 10 mld. Kč. Z těchto prostředků by měly být realizovány např. projekty: zvýšení kapacity koryta řeky Moravy v Olomouci, projekty v Radotíně, Tróji a Zbraslavi, ochranná hráz na řece Odře v Ostravě Hrušově a řada dalších. V tomto programu jsou zahrnuty zkušenosti s povodněmi v ČR, je kladen důraz na systematičnost řešení a na co největší efekt v rizikových oblastech. Tyto oblasti byly identifikovány v průběhu povodní v posledních deseti letech.

Dalším krokem je program čítající zhruba 4 mld. Kč směřující na rekonstrukce a odbahnění rybníků a malých vodních nádrží, které by se díky tomuto programu měly více zapojit do protipovodňové prevence, což znamená zejména ochranu menších sídel a zabránění lokálním záplavám.

Žádné komentáře:

Okomentovat