Google

středa 9. ledna 2008

Zemědělství je největším škůdcem.

Zemědělství je největším producentem skleníkových plynů. K tomuto závěru přišla organizace Greenpeace, která zveřejnila strudii „Cool Farming“.

Způsobují to především vysoké dávky hnojiv, kácení lesů, snižování humusových částic v půdě a velké koncentrace zvířat. Zemědělství produkuje nejvíc CO2 a N2O, což jsou látky, které podle ochránců životního prostředí nejvíce ohrožují klima Země.

Odhaduje se, že zemědělství se na světové produkci skleníkových plynů podílí až 32 procenty.

„Je to nepříjemné zjištění, že zemědělství je hlavním škůdcem a musí se omezovat,“ říká Jurrien Westerhof, klimatolog Greenpeace, „dobrá zpráva je však, že víme, jak produkci škodlivých emisí může zemědělství snížit .“

Studii „Cool Farming“ hodnotí profesor Pete Smith ze skotské univerzity v Aberdeenu jako první studii, která detailně dokazuje na to, jak zemědělství negativně působí na klimatické změny. Studie doporučuje jakými způsoby se bránit a omezit tyto trendy. Odhaduje se, že zemědělství ročně produkuje až 16,5 miliardy tun CO2. Toto množství doplňuje 2,1 milird tun CO2, který pochází z nadbytečného hnojení. Uvolňování N2O z přehnojených polí způsobuje třistakrát více škod než CO2.

Přehnojování polí dusíkem je kvůli škodlivým emisím velký problém. Bez hnojení dusíkem nemůže zemědělství existovat, je však třeba používat jen tolik živin, kolik rostliny nezbytně potřebují. Další opatření je třeba dělat s obnovou humusu. Problémem je například pěstování velkého množství kukuřice jako krmiva pro zvířata na výkrm. Nejjednodušším řešením je snížení konzumu masa.

Žádné komentáře:

Okomentovat