Google

čtvrtek 3. ledna 2008

Velká role malého státu.

Nenápadný zemědělský stát Iowa v srdci USA má v americ- kých volbách nezvykle velkou politickou váhu. Na obyvatelstvu celých Spojených států se tento stát podílí pouze necelým jedním procentem, žije v něm 2,9 milionu lidí. Hlavním městem je Des Moines (200 tisíc obyvatel).

Stát o rozloze 144.000 čtverečních kilometrů je na východě ohraničen řekou Mississippi, na západe řekou Missouri. Řídce osídlená oblast je zařazována k prériím amerického středozápadu. Na severu sousedí se státem Minnesota, na východě se státy Wisconsin a Illinois, na jihu se státem Missouri, na západě s Jižní Dakotou a Ne- braskou.

Prvními obyvateli území Iowa byli Siouxové a další indiánské kmeny, jejichž prérijní kultura dosáhla svého vrcholu, když byl z Evropy přivezen kůň. Oblast Iowa byla do r. 1763 součástí Nové Francie, ale r. 1803 byla jako součást Louisiany koupena Spojenými státy. Východní část státu Iowa byla odkoupena od Indiánů ve 30. letech 19. století a byla také nejdříve osídlena přistěhovalci z východu a později ze střední Evropy. Do Unie Iowa vstoupila 28.prosince 1846.

Pojmenování Iowa je podle stejnojmenné řeky, jež převzala název od indiánského kmene Ayuxwa. Toto jméno Angličané začali psát jako Ioway.

Iowa není typický reprezentant mnohonárodního amerického státu. Pětadevadesát procent obyvatel jsou běloši, více jak čtvrtina z nich jsou potomci německých přistěhovalců. Hospodářství státu je závislé na agrárním sektoru. V produkci kukuřice USA je Iowa na páté příčce, v produkci soji je na místě šestém. Nezanedbatelné jsou tamní chovy prasat, kapacita stájí je 16 milionů jatečných prasat.

Odedávna kritici státu Iowa vytýkají nezaslouženě velký vliv na výběr kandidátů. Že podle množství obyvatel a úrovně hospodářství není přiměřeným vzorkem celých Spojených států. Stát Iowa však roli předjezdce hájí pevně: Pokusy jiných států tuto roli Iowě vzít vzešly i před dnešním hlasováním. Iowa však se nemíní práva prvních voleb mezi padesáti státy vzdát.

Žádné komentáře:

Okomentovat