Google

středa 2. ledna 2008

Z rakouských silnic odchází smrt.

V době, kdy se výpočetní technika vyvíjí šílenou rychlostí by měly být statistické údaje k dispozici okamžitě, prakticky kdykoliv. Že to není pouhé přání z říše fantazie předvedlo včera rakouské ministerstvo vnitra, které ihned po skončení roku 2007 zveřejnilo statistiku dopravních nehod.

V minulém roce došlo na území Rakouska k dalšímu snížení smrtelných dopravních nehod. Proti roku 2006 na rakouských silnicích zahynulo o 44 osob méně, to je o 6 procent. Zemřelo 686 lidí, což znamená, že poprvé od roku 1950, od kdy je statistika vedena, klesl počet pod 700 obětí.

Nejčernějším rokem Rakouska byl rok 1972, kdy na silnicích zahynulo 2.948 lidí. Prudký pokles úmrtí při dopravních nehodách přišel v posledních osmi letech, ještě v roce 1999 zahynulo více než 1.000 lidí (1.079). Znamená to, že za 8 let se počet obětí dopravních nehod snížil o 36 procent.

Úmrtí na silnicích je sice proti minulosti výrazně méně než v předcházejících letech, v počtu zraněných a ve výši škod je proti minulému roku pokles jen 4,6 procenta.

Strategií rakouského ministerstva vnitra, které nehodlá usnout na vavřínech, je důkladné sledování provozu a kontroly řidičů. V budoucnu policie bude reagovat na vývoj v dopravě, aby v případě potřeby mohla zesílit hlídky. Pomocníky policie jsou také moderní přístroje, které jsou plně využívány. Rakouská policie má například k dispozici 715 testovacích přístrojů na alkohol. Při používání radarů na měření rychlosti přechází na digitální systém, na nějž je už zapojeno 93 ze 168 radarů, které má policie k dispozici.

Vývoj smrtelných dopravních nehod není ve všech rakouských zemích stejný. Zatímco v Dolních Rakousích, Solnohradsku, Tirolsku a Vorarlbersku bylo v roce 2007 nejnižší množství smrtelných nehod za posledních 40 let, v Horních Rakousích bylo o sedm obětí víc, ve Vídní o dvě oběti a ve Štýrsku o jednu. V Burgerlandu se zvýšil počet smrtelných nehod dokonce o jedenáct, ale zde bylo dosaženo rekordního minima v roce 2006. Při dvou největších nehodách roku 2007 zahynulo na rakouských silnicích po čtyřech lidech. (V Dolních Rakousích srážka dvou aut, v Horních Rakousích srážka auta s vlakem).(rf 2.1.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat