Google

středa 20. února 2008

Česká společnost v 19.století (měšťanstvo).

S rozvojem techniky v 19. století se společenskou vrstvou mnohem početnější a vlivnější než šlechta rychle stávalo měšťanstvo, které v době zvýšeného odbytu zbraní, šatstva a potravin měnilo řemeslnické dílničky a krámky na manufaktury a velkoobchodní firmy.

Měšťanem byl ten, kdo vlastnil ve městě dům a pozemek. K městské honoraci se brzy připojili úředníci, důstojníci a inteligence (lékaři, advokáti, učitelé aj.). Nižší skupinou měšťanstva byli drobní řemeslníci.

Měšťanstvo nebylo tak jako šlechta vázáno povinnostmi vůči státu, obcím, církvi a poddaným rolníkům ani tradicemi a etiketou, proto bez zábran mohlo do společnosti vnášet morálkou nespoutaný pragmatizmus, rychle získávat majetek a postupně pronikat do vysoké politiky.

V polovině 19. století bylo v Království českém asi 350.000 malých městských živností, které společně s městkou inteligencí tvořily základ městské maloburžoasie. V té době bylo v zemi i 1.500 větších podniků, avšak podle majetku a společenského postavení se česká městská buržoasie zdaleka nemohla rovnat buržoasii západoevropské.

Poslední skupinou městského obyvatelstva bylo dělnictvo, služebnictvo a žebráci. Příslušníky této skupiny byli také tovaryši a nádeníci. Tito lidé nevlastnili domy a větší majetek, bydleli v bytech nejnižší kategorie nebo přespávali na pracovišti (služky) či na periferii měst. Pracovali za mzdu, často jen za stravu a ubytování. Když jim zdraví pracovat nedovolovalo, nebo pracovat nechtěli, živili se žebrotou.

1 komentář:

  1. We simply added Bing's Search Engine to seach for gadgets on the ABC Article Directory.
    Why ought to Google have all of the fun?

    OdpovědětVymazat