Google

středa 6. února 2008

Mormonská církev má nového vůdce.

V pondělí 4.února 2008 byl do funkce vůdce mormonské církve Ježíše Krista uveden osmdesátiletý Thomas S.Monson, nejstarší člen dvanáctičlenné apoštolské rady, která sídlí v americkém státě Utah.

Jeho předchůdce v církevní prezidentské funkci Gordon B.Hinckley zemřel 27. ledna 2008, ve věku 97 let. Hinckley, který velkou část života strávil cestováním po světě a organizováním výstavby velkého množství kostelů, byl pochován v sobotu 2.února 2008. Pohřeb se za obrovské účasti lidí konal v kostele a v zaplněné sportovní hale. Mimo projevů mnoha smutečních řečníků zapěl i několikasetčlenný pěvecký sbor.

Podle zvyklostí této církve může být nový vůdce jmenován až po pohřbu předchůdce. Výběr nového prezidenta vychází z apoštolské postoupnosti. Od začátku 20. století je do funkce jmenován vždy nejstarší člen Rady dvanácti apoštolů. Hodnost je doživotní. Nový vůdce této církve Monson byl zvolen v neděli. Předtím působil jako mezinárodní vyslanec mormonské církve a dohlížel na šíření humanitárních programů. Ve světě je znám jako propagátor spolupráce různých církví.

Podle prohlášení představitelů má mormonská církev více než 13 milionů stoupenců, z nichž polovina žije ve Spojených státech. Mormonská církev hlásá, že je jedinou církví, která důsledně plní odkaz Ježíše Krista. Mimo toho obviňuje ostatní křesťanské církve ze zrady a z toho, že mormonům zabraňují stát včele všech křesťanů.

Shodou okolností v době změn v čele mormonské církve a prezidentských voleb (byl zde úspěšný Obama) sleduje Utah soudní proces s dvaapadesátiletým Warenem S. Jeffsem, který je podezřelý z polygamie (český Kulínský vůbec není unikát).

1 komentář: