Google

středa 27. února 2008

Oteplování svědčí hadům.

Oteplování Země a klimatické změny jsou doprovázeny nepředvídatelnými změnami v přírodě. Svědčí o tom zpráva amerických zoologů, kteří jsou zděšeni přemnožením velkých hadů.

Klima vyhovující krajtám panuje dnes na celé jižní třetině území USA , od severní Kalifornie na západním pobřeží až k hlavnímu městu Washingtonu na východě. Pokud se vezmou v úvahu odhady podnebných změn do roku 2100, teritorium vhodné pro život těchto plazů se ještě zvětší. Dosahovat by mohlo až do poloviny státu New Jersey, jen pár desítek kilometrů od New Yorku.

Krajtí invaze je už nyní vážným problémem . Biologové odhadují, že jen v národním parku Everglades na jižní Floridě žije volně až 30.000 jedinců nejméně devíti druhů velkých hadů.

První krajty objevili strážci parku Everglades zhruba před patnácti lety. V roce 2003 už měli dostatek důkazů o tom, že v novém prostředí zdomácněly a množí se. Ačkoli původně biologové předpokládali, že se příroda s nedobrovolnými vetřelci vypořádá, a to zejména zásluhou místních aligátorů a mravenců, kteří požírají jejich vejce, stali se naopak velcí hadi vážnou hrozbou ekosystému.


Plazi, kteří dorůstají i více než šesti metrů a mohou vážit i kolem 120 kilogramů, požírají především drobné savce a ptáky, ale často jim neuniknou ani mláďata aligátorů, menší lesní zvěř nebo i ovce či kozy. Na člověka neútočí, což ovšem nevylučuje, že za určitých okolností nemohou být hrozbou i pro něho. Přirozených nepřátel v podobě volně žijících velkých kočkovitých šelem v americké přírodě nemají.

Teplo k rozmnožování hadů přispívá i tím, že dochází k zvyšování počtů jiných živočichů, jimiž se hadi živí. Podle vědců se ukazuje, že tito hadi se mohou adaptovat téměř kdekoli.

Žádné komentáře:

Okomentovat