Google

pátek 22. února 2008

Rok 2008 je mezinárodním rokem brambor.

Zvýšit povědomí o významu brambor jako základní potraviny v rozvojových zemích a současně propagovat tradiční české zemědělské odvětví chce ministerstvo zemědělství. Připojilo se k akci Organizace spojených národů, která vyhlásila rok 2008 Mezinárodním rokem brambor. Tato plodina slouží po celém světě k zajištění potravinové bezpečnosti a snižování chudoby.

Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila tuto propagační akci především na základě požadavku římské Organizace pro zemědělství a výživu (FAO). Mezinárodní rok brambor má zdůraznit využití brambor pro výživu obyvatel v tzv. zemích třetího světa. V posledních 40 letech se v těchto oblastech konzumace brambor zdvojnásobila na rozdíl od Evropy, kde naopak spotřeba poklesla. I přesto se na evropském kontinentě spotřebuje čtyřikrát více brambor než v rozvojových zemích.

Brambory neobsahují téměř žádný tuk a vzhledem k obsahu vitamínů, minerálů a dobré stravitelnosti jsou tak důležité pro lidské zdraví. Jsou ideální dietetickou složkou jídelníčku.

MZe pěstování brambor finančně podporuje. Pěstitelé jsou od roku 2004 příjemci jednotné platby na ha zemědělské půdy (SAPS) a od roku 2008 i TOP UP k SAPS. Dále na základě zákona o zemědělství poskytuje ministerstvo zemědělství formou podpůrných programů pěstitelům a šlechtitelům brambor finanční prostředky.

Všechny finanční podpory mohou být poskytovány pouze v souladu se Společnou zemědělskou politikou EU. Evropská komise z tohoto program vyloučila sadbu brambor určených k výrobě škrobu. Brambory k výrobě bramborového škrobu jsou totiž podporovány v rámci Společné organizace trhu se škrobem.

Sklizňové plochy brambor činily v ČR v roce 2007 podle údajů Českého statistického úřadu přes 40.000 ha. (V roce 1938 se brambory pěstovaly na 540.000 ha.)

Žádné komentáře:

Okomentovat