Google

středa 5. března 2008

Biopaliva nepříznivě ovlivňují prostředí.

Výzkumníci z Ohio State University (USA), ve spolupráci s College of Food, Agricultural and Environmental Science, zkoumali pěstování kukuřice na výrobu biopaliv. Sledovali přitom také vliv na kvalitu půdy, zda dochází k odčerpání živin z půdy to do takové míry, že to ovlivňuje její úrodnost.

Zajímal je vliv posklizňových kukuřičných zbytků na obsah organického uhlíku v půdě, výšku výnosů a na životní prostředí. Cílem projektu bylo zjistit, do jaké míry je možné kukuřici na výrobu biopaliv pěstovat tak, aby to nemělo negativní vliv na kvalitu půdy. Zjistili, že velkou roli při odčerpávání živin z půdy a na další úrodu hraje typ půdy, svažitost pozemku a množství posklizňových zbytků.

Pokud je pozemok svahovitý a jsou odvezeny všechny posklizňové zbytky kukuřice, úrodnost půdy a tím i výnosy jsou nižší. Aby nedošlo k velkému snížení obsahu uhlíku v půdě, nesmí se ze svahovitých pozemků odvézt více než 25 % posklizňových kukuřičných zbytků.

Na hlinitých půdách při sklizni posklizňových zbytků ve výši 75 % dojde za 3-5 let k významnému snížení obsahu organického uhlíku. Zaorání zbytků do půdy pomáhá regulovat teplotu půdy a zadržuje vodu, kterou plodiny později využijí pro svůj růst.

Žádné komentáře:

Okomentovat