Google

sobota 29. března 2008

Budvar dobývá Vídeň.

Dovozce českobudějovického piva Budvar pro Rakousko firma Kolarik a Buben předevčírem oznámila sloučení s firmou Leeb ve společný podnik, který má předpoklady stát se největším velkoobchodem s nápoji na rakouském trhu. Pro českobudějovický Budvar jako tradičního dodavatele piva by to mělo znamenat další zvýšení vývozu do Rakouska.

Kdo v jižních Čechách pamatuje sedmdesátá leta 20. století, jistě může potvrdit, že vozidla s cizí poznávací značkou byla vzácností.Jednou z mála výjímek býval zelený rakouský kamion s nápisem Kolarik&Buben na kabině a s nápisem Budweiser Budvar na korbě. Téměř denně ho bylo možné spatřit na silnici s Českých Budějovic do Třeboně a dál k hraničnímu přechodu v Halámkách.

Že se jedná o vozidlo nějakých bývalých vídeňských Čechů, nebylo těžké podle nápisu na autě poznat. Ale to bylo všechno, co běžný občan mohl o firmě vědět, i když množství odváženého budějovické Budvaru možná v některých přemýšlivých českým hlavičkám vyvolávalo otázku: kde se to pivo asi vypije.

Kdo mohl tenkrát vědět, že Karl Kolarik provozuje v Prátru, což je proslulý vídeňský zábavní park, unikátní restauraci Schweizerhaus, do které musí alespoň jednou za rok zajít každý Vídeňák. Mimo točeného Budvaru musí ochutnat proslulou tamní specialitu, jíž jsou vepřové nožičky.


Rodina Kolariků, která pochází z Českých Budějovic, přišla do Vídně už na konci 19. století. Kolarikové hned po založení firmy v roce 1920 se specializovali na dovoz piva z Českých Budějovic a z Třeboně. Po založení firmy Kolarik a Buben, v roce 1949, i na dovoz dalších piv, zvláště bavorských.

Zatímco v dovozu piva je firma již teď jedničkou na rakouském trhu, v nejbližší době chce dosáhnout vedoucího postavení v dovozu alkoholických i nealkoholických nápojů. Předpokládají, že v tomto roce dosáhnou prodeje 200.000 hektolitrů nápojů, z toho asi 120.000 hektolitrů piva, a obratu 27 milionů eur (asi 680 milionů korun).

Žádné komentáře:

Okomentovat