Google

pátek 7. března 2008

5. F.J.I. (Mým národům).


Vyhlášení války 28.července 1914 byla jen formalita, plakáty s císařovým manifestem "Mým národům" mnoho mužů vidělo už ve vojenské uniformě. Už v neděli 25.července 1914 dopoledne předcházelo vyhlášení částečné mobilizace. V pondělí se mnoho záložníků muselo rozloučit se svými rodinami, odejít kasáren a odjet na srbské nebo ruské bojiště.

MÝM NÁRODŮM !
Bylo mým nejvroucnějším přáním, abych léta, která z Boží milosti jsou mi ještě dopřána, mohl zasvětiti dílům míru a uchránil Svoje národy před těžkými oběťmi a břemeny války. V radě Prozřetelnosti bylo jinak rozhodnuto. Pletichy protivníka plného nenávisti nutí mne, abych na ochranu cti svého mocnářství, na ochranu jeho vážnosti a moci, k zabezpečení jeho državy po dlouhých letech míru uchopil se meče...

Spoléhám na svoje Národy, kteří ve všech bouřích vždy v jednotě a věrnosti kolem Mého trůnu se seřadili a pro čest, velikost a moc vlasti k nejtěžším obětem vždy byli ochotni. Spoléhám na statečnou, obětavým nadšením naplněnou branou moc Rakouska-Uherska. A důvěřuji ve Všemohoucího, že Mým zbraním dopřeje vítězství.



František Josef I. v.r. -------- Stürgkh v.r.

Žádné komentáře:

Okomentovat