Google

úterý 4. března 2008

V Indii jsou tygři na vyhynutí.















Indie plánuje investovat 12,5 milionů dolarů do zvláštní gardy, která by měla chránit poslední přeživší tygry na jejím území. Počet velkých šelem klesá v Indii kvůli rozšířenému pytláctví, ale také kvůli ničení přirozených míst výskytu.

V celé Indii zbývá 1 411 tygrů, což je téměř o polovinu méně, než kolik jich bylo při posledním sčítání v roce 2002. To je obrovský pokles, zejména ve srovnání s počtem 40 000 tygrů, kteří žili v Indii před sto lety. Podle ochránců přírody je nepravděpodobné, že se takto oslabená populace zcela obnoví, vláda to zatím ještě nevzdává.

Současní špatně vybavení a špatně zaplacení strážní jsou prý zkorumpovaní a ochraně tygrů nijak nepřispívají.

Minulý týden oznámil ministr financí Palaniappan Chidambaram jednorázový grant ve výši 12,5 milionu dolarů. Ten je určen na vybudování zvláštních jednotek na ochranu tygrů, jejich vyzbrojení a rozmístění.

„Počet 1411 je skutečně alarmující, populace tygrů v Indii je na vymření,“prohlásil ministr financí při projednávání rozpočtu v indickém parlamentu. Nedostatek peněz vedl v minulosti k tomu, že ochránci lesů a další zaměstnanci čekali až rok na výplatu a klíčová místa státní ochrany přírody nebyla vůbec obsazena.

Určité peníze doputovaly na místo určení, ale podle ochránců přírody má jejich použití stále obrovské problémy. Například kolem 300 000 nejchudších lidí žije v osmadvaceti přírodních rezervacích. Uvažuje se o přestěhováni těchto lidí jinam, protože mnoho z nich pomáhá pytlákům při lovů tygrů a podílí se na nelegálním kácení pralesů.

Ochránci přírody tvrdí, že příslušníci gardy by se měli rekrutovat z řad místních obyvatel a lesních komunit. Ti by tak měli větší zájem na ochraně tygrů než na penězích od pytláků a navíc by se jejich znalosti daly využít při ochraně přírody.

V lednu Indie oznámila, že chce v následujících pěti letech utratit odhadem 150 milionů dolarů na ochranu populace tygrů. Část peněz by se využila i na stěhování vesnic a místních obyvatel pryč z tygřích rezervací, část financí by měla směřovat na ustavení nových chráněných území.
(Reuters-Ekolist)

Žádné komentáře:

Okomentovat