Google

sobota 1. března 2008

Sarkozy zemědělské dotace ubrání.

Francie v současné době dostává největší sumu zemědělské podpory z fondů Společné zemědělské politiky EU. Ročně to činí celkem téměř 10 mld. EUR (260 miliard Kč). K změně dotací EU, oddělení dotací od produkce (Healt Check), se vyjádřil francouzský prezident Sarkozy.

Představitelé skupiny francouzských zemědělců la Confédération paysanne se na sobotním shromáždění organizovaném pořadateli zemědělského Salonu vyslovili proti plnému oddělení (decoupling) subvencí od zemědělské produkce. Mluvčí této skupiny Régis Honchart prohlásil, že pokud by Komise přijala takovou strategii, potom by produkce masa, ovoce a zeleniny kompletně zkracovala. Podle něho by také nebyla žádná živočišná produkce, ani produkce ovoce a zeleniny, ale zůstala by pouze produkce obilovin.

Formální právní návrhy na CAP Health Check, včetně plánů Komise směřovat k plnému oddělení podpory zemědělství od zemědělské produkce, uveřejní komisařka Mariann Fischer Boelová letos v květnu, to znamená ještě za slovinského vedení Rady EU a před převzetím této funkce Francií.

Prezident Sarkozy však s komisařkou příliš nesouhlasí, naopak hájípožadavky Confédération paysanne a prohlásil, že bude bránit diverzitu zemědělské produkce. Takový cíl by předpokládal zachování určitých zemědělských subvencí vázaných na specifické typy produkce.

Prezident ve svém projevu slíbil podporu výroby potravin ve vzdálených a horských regionech. Platby pro francouzské zemědělce v „nejvzdálenějších regionech“ jsou v současné době na 100 % spojeny se zemědělskou výrobou a prezident by si přál, aby to tak zůstalo.


Komisařka EU pro zemědělství a rybolov Mariann Fischer Boelová naproti tomu hájí názor, že plány Health Check mají obsahovat posun směrem k zemědělským platbám plně odděleným od produkce. V dokumentu pro ministry zemědělství EU z listopadu 2007 uvádí, že vázání podpory zemědělství na produkci je stále méně relevantní.

Podle komisařky při plném oddělení subvencí od výroby se budou mít zemědělci stejně dobře jako předtím, a pravděpodobně ještě lépe, protože výsledkem bude pružnější produkce.

Žádné komentáře:

Okomentovat