Google

středa 5. března 2008

Zaslechnuto v Julinkově čekárně (9).

Velkou drzostí je vyžadování placení od bezpříjmových skupin, např. od dětí. V SRN platí až od 18 let. Předpokládá se, že potom už dítě má vlastní příjem a pokud ne, tak má už nárok na sociální podporu, ze které musí rovněž platit, a to zase až do výše jen 2 % (chronicky nemocní 1 %).

Pokud by ministr Tomáš Julínek vyžadoval, aby za děti platili rodiče, byl by to zase další případ diskriminace rodičů s nedospělými dětmi. Museli by platit dvakrát, jednou za sebe a jednou za děti. Ty s dospělými dětmi by byli zvýhodněni.

Dalším protiústavním krokem je zavedení trestu odnětí platu ve výši tří dnů pro každého nově onemocnělého. To přece nemůže být paušálně zakotveno v zákoně. Takto by mohl trestat jenom soud a musel by případ posuzovat individuálně, pokud by k nějakému zneužití ze strany pacienta opravdu došlo. To je přece nespravedlivé trestat s viníky i poctivé. Typický případ pro soud pro lidská práva ve Štrasburku.

A ještě jedna otázka. Bude muset pacient platit první 3 dny za pobyt v na to vzít peníze? V Německu prvních 6 kalendářních týdnů je nemocný placen svým zaměstnavatelem ve výši přibližně 95 % z čisté mzdy. Potom ho platí nemocenská pojišťovna přibližně 75 % z hrubé mzdy. Kdo by toho zneužíval a přitom třeba pracoval na černo, může být i vyhozen ze zaměstnání. Způsobenou škodu samozřejmě musí nahradit.

Praxe s poplatky ve zdravotnictví ve SRN U lékaře.
Za návštěvu u lékaře se platí paušální poplatek za každé kalendářní čtvrtletí roku ve výši 10 eur. Nezáleží na tom, kolikrát lékaře v té době navštívíte, zdali 3x (jednou za měsíc), či 20x. Pokud tedy k lékaři chodíte průběžně přes celý rok, zaplatíte za neomezený počet návštěv za čtyři čtvrtletí celkem 40 eur. U specialisty, kam vás pošle váš lékař, se neplatí nic. Poplatky vybírá sestra, která je dál posílá zdravotní pojišťovně, u které je pacient pojištěn. Nejsou určeny lékaři, ale na podporu zdravotnictví.

Lékař si nemůže přivydělat tím, že by si nechal zaplatit za vystavení receptu. Vystavit pacientovi recept je samozřejmost a součást jeho práce.

Ostatně by to bylo i v rozporu se zákonem, kdyby byl lékař placen dvakrát. Jednou zdravotní pojišťovnou a podruhé samotným pacientem. Poplatky jsou plně započítány do nejvyššího možného zatížení pacienta (ochranný limit). Poplatky za léky a obvazový materiál. Platí omezení na nejvýše 10 eur

2 komentáře:

  1. Ach jo, tak ještě tady - pojišťovna sníží lékařům a potažmo zdravotnickým zařízením platby v takové výši (kéž by jen takové), v jaké vyberou poplatky, takže i u nás jdou poplatky v podstatě pojišťovně!!!!

    Německý model má něco do sebe, ale určitě není jeho cílem regulace počtu pacientů - protože Čech uvažuje tímhle způsobem: Když už mám zaplaceno, tak to využuju na plno.

    AD nemocenská - Češi jsou bohužel národem flákaču, kteří si vezmou nemocenskou kvůli kdejaký blbosti a i kvůli tomu, že se jim nechce do práce. Jestli to je právní nebo protiprávní nemůžu posoudit, ale chápu snahu sebrat na 3 dny plat... Diskuze se může vést o tom, jestli když budou nemocní déle jak 3 dny, jeslti jim to zase nevrátit :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Pro toho flákače přede mnou:
    Německý model podporuje zdraví obyvatel, český model nemocné terorizuje. A jestli máš problém s myšlením a chodil bys denně k doktorovi, když bys to měl předplaceno, je tvůj osobní problém, tak do toho netahej ostatní.

    OdpovědětVymazat