Google

čtvrtek 10. dubna 2008

21. F.J.I. (poslední sny o monarchii).

Otto Habsburg se v době nástupu Hitlera k moci stal terčem nacistických zájmů. Nacisté obnovení rakouské monarchie za žádnou cenu nechtěli dopustit. Nejprve Ottu chtěli získat pro svou politiku násilí, když se jim to nepodařilo, pokoušeli se ho zlikvidovat. Německé přípravy na přepadení Rakouska byly vedeny pod názvem "Operace Otto"

Německo pobouřily kroky rakouské vlády Dolfussovy, později Schuschniggenovy, , která v roce 1934 začala Habsburkům vyplácet náhradu za zestátněný majetek, vrátila se k habsburské orlici jako státnímu symbolu a v armádě obnovila c.a k. tradice včetně uniforem. Když se v Německu rozběhly přípravy na "Anschluss" Rakouska, Otto Habsburg byl ochoten převzít funkci rakouského kancléře a vést boj proti Německu. Rakouská vláda odmítla.

Hned po "Anschlussu" němečtí nacisté vydali na Ottu zatykač a na osobní Hitlerův příkaz zabavili veškerý habsburský majetek. V Rakousku začal hon na bývalé zastánce monarchie; asi 4.000 jich bylo uvězněno v koncentračních táborech, z nich bylo asi 1.000 popraveno.

Po útoku Německa na Belgii a Francii se Ottovi podařilo na poslední chvíli uprchnout do Španělska a odjet do USA, kde se marně snažil zabránit útokům spojeneckých bombardérů na rakouská města. Nepodařilo se mu ani sestavit rakouskou exilovou vládu. Ztroskotaly i Churchillovy plány na vytvoření Podunajské federace (Rakousko a Maďarsko) s Ottou Habsburkem včele. Problémem bylo Maďarsko, které bylo nečekaně obsazeno Němci, hned po jejich ústupu Rudou armádou.

Přestože Otta Habsburg během celé války, kdy žil v USA, vyvíjel aktivní činnost ve prospěch rakouských zemí, v roce l946 byl vypovězen z Rakouska a veškerý habsburský majetek mu byl znovu zabaven, tentokrát rakouskou vládou.

Stalo se to hlavně na přání Sovětského svazu, jehož armáda až do roku 1955 na území Rakouska byla. Rakouská vláda proto obnovila tzv. Habsburský zákon z roku 1919 o vypovězení všech členů habsburského rodu a zestátnění jejich majetku. Po válce žil Otto Habsburg ve Španělsku, od roku 1954 v Německé spolkové republice.

1 komentář:

  1. V této zemi nově vznikla legitimistická politická strana- I. královský klub.

    OdpovědětVymazat