Google

sobota 26. dubna 2008

4. Od Marathónu k SMS (telefon).

Vývoj spojovací techniky šel po vynalezení telegrafu mílovými kroky dál, postupně se z jednoduchého telegrafního klíče stávala klávesnice a z přijímače psací stroj, až byl sestrojen dálnopis (původní český název byl dálkotisk). Zpráva napsaná klávesnicí v jedné stanici byla vytištěna psacím strojem ve druhé.


Telefon.
Teoreticky přišel v roce 1854 s návrhem telefonu Francouz Bourseul, ale myšlenku nedokázal uskutečnit. V roce 1864 sestrojil Němec Johann Philipp Reis (1834-1874) přístroj, který nazval telefonem. Protože Reisův vynález nebyl dokonalý, zkresloval lidský hlas, snažili se jej zdokonalit další vynálezci. V roce 1876 americký profesor fyziky Alexandr Graham Bell (1847-1922) přihlásil patent prvního použitelného telefonu. Podobný přístroj přihlásil dvě hodiny po Bellovi další Američan Gray.


U Bellova telefonu dokonale sloužilo pouze sluchátko, zachycením řeči bylo nedokonalé, ale zapracoval opět elektrotechnik David Edward Hughes, který v roce 1878 vymyslel uhlíkový mikrofon. V prvopočátcích telefonu nebyl mikrofon součástí sluchátka, jednalo se o dva přístroje.

V roce 1879 byl v USA podán patent na telefonní ústřednu. První telefonní ústředna byla zřízena v americkém New Havenu. V Evropě byla první telefonní ústředna instalována v roce 1879 v Glasgowě, v Německu začal být telefon používán v roce 1881. V Praze byly první telefonní stanice zřízeny v roce 1882, už v roce 1883 bylo dokončeno první meziměstské telefonní spojení mezi Prahou a Vídní. První použitelnou automatickou ústřednu sestrojil v roce 1889 Američan Strowger.

Provozování veřejného telefonu a telegrafu v českých podmínkách bylo v minulosti výhradním právem státu. Všechna telefonní zařízení spravovala až do roku 1993 státní poštovní správa.

Žádné komentáře:

Okomentovat