Google

sobota 26. dubna 2008

Česko-rakouská hranice po Schengenu.















Dolnorakouské policejní ředitelství včera informovalo o zadržení dvou zlodějů. Oba sedmnáctileté zloděje rakouská policie zadržela na českém území. Jednalo-li se o české občany, neuvedla.

Oba podezřelí byli zadrženi asi pět set metrů za hranicemi. Byla u nich nalezena nákupní taška, která se ztratila sedmaosmdesátileté ženě z Gmündu.

Gmündská důchodkyně měla tašku v koši na nosiči jízdního kola. Ke krádeži došlo u železničního přejezdu. Úředníci gmündského policejního inspektorátu zloděje po výslechu vyhostili na české území. Taška i s obsahem byla vrácena majitelce.

Zpráva, kterou rakouský tisk zveřejnil, je jen dalším triumfem tamních úřadů, které se kvůli obavám ze zvýšené kriminality otevření schengenského prostoru bránily. Přes uvolnění hranic ponechaly v rakousko-českém příhraničí stálé policejní hlídky.

Že rakouské úřady jsou bdělé a nekompromisní dosvědčuje další konflikt na státní hranici. V tomto případě byly postiženi dva důstojní obyvatelé hornorakouského městyse Leopoldschlag, kolem něhož se vine řeka Malše, která v těch místech tvoří státní hranici.

Oba muži se rozhodli, že do Čech, do kostela ve Svatém Kameni (Maria Schnee), nebudou jezdit 15 km po silnici přes Dolní Dvořiště a jednoduše si za humny postaví most, čímž si cestu zkrátí na 4 km. Stačilo dát přes řeku, která v těch místech není příliš široká, čtyři dlouhé klády a na to přibít hromádku prken, a most byl na světě.

Co čert nechtěl? Nějakým způsobem se tom dozvěděl Okresní stavební úřad ve Freistadtu a bylo zle. Načerno se nesmí stavět ani most, navíc se jedná o státní hranici, kde jsou zapotřebí souhlasy úřadů obou států. Most musel být okamžitě odstraněn a oba stavitele čeká pokuta. Nezachrání je zřejmě ani odvolávání na starostu Leopoldschlagu, který o mostě věděl.

Žádné komentáře:

Okomentovat