Google

pondělí 28. dubna 2008

Alternativní výkrm prasat.

Ipulsem pro využití alternativních systému při výkrmu prasat jsou nejen nižší výrobní náklady, ale také rostoucí zájem spotřebitelů o tyto postupy. Někteří spotřebitelé jsou ochotni i platit více peněz za výrobky z vepřového masa z prasat chovaných ve venkovních systémech.

K alternativním systémům užívaným ve výrobě prasat patří venkovní chov ve výbězích a polovenkovní chov na hluboké podestýlce (v krytých přístřešcích.. Jako podestýlka se používá sláma nebo kukuřičné stonky. Prasata chovaná v přístřešcích jsou ovlivněna sezonními změnami počasí. A žijí v obohaceném prostředí, které umožňuje projevy přirozeného chování.

Ustájení prasat v alternativním prostředí také podporuje pohyb a zkoumání okolí prasaty, což může vést ke změnám v jejich citlivosti vůči stresu, k ovlivnění růstu a konečné kvality vepřového masa.

Několik málo studii srovnávalo růst zvířat chovaných ve vazném systému a ustájených na hluboké podestýlce. Podstatné rozdíly v růstu a kvalitě vepřového masa byly zaznamenány v závislosti na sezoně a mezi prasaty z vazného a podestýlkového systému. Byly zaznamenány sezónní změny v profilu mastných kyselin a vůni čerstvého masa od prasat vykrmovaných na podestýlce a ve venkovních systémech ve srovnání s prasaty vykrmovanými ve nitřních systémech.

Na univerzitě v Iowě srovnávali kvalitu vepřového masa a složení mastných kyselin v mase prasat vykrmovaných na podestýlce a ve vazných systémech. Výsledky výzkumu naznačují, že u prasat chovaných v přístřešcích s podestýlkou může kolísající teplota ovlivnit růst prasat a složení mastných kyselin v mase a tuhost výrobků z vepřového masa.(Zdroj: Agronavigator, UZPI)

Žádné komentáře:

Okomentovat