Google

úterý 29. dubna 2008

AK ČR dobře monitoruje, ale výroba masa upadá.

Na semináři, který se konal v Brně, vystoupil prezident Agrární komory ČR Jan Veleba a s tradičním, už nepřekvapivým, pesimizmem srovnával výrobní trendy živočišné výroby doma a ve světě:

Veleba varoval před dalším snižováním stavů hospodářských zvířat. Na příkladu prasat dokumentoval snižující se produkci, která klesla od roku 1990 do loňska z 4,8 milionu na loňských 2,8 milionu kusů a v případě skotu z 3,5 milionu na 1,39 milionu kusů. Podle prezidenta agrární komory jde o nebezpečný jev, kdy převis rostlinné nad živočišnou produkcí znamená nižší finalizaci produkce.

Zatímco v České republice klesá produkce, svět ji zvyšuje. Podle FAO se ve světě v roce 2006 vyrobilo přes 276,5 milionu tun masa, z toho zhruba 107,5 milionu tun vepřového, což je 39 procent.

Výroba vepřového dále stoupá, v roce 2007 se vyrobilo na 110,7 milionu tun. Roste podíl Asie na celkové výrobě, v roce 2000 byl 50%, v roce 2006 již 58%. Světovým lídrem je jednoznačně Čína, v roce 2006 držela podíl 49%.

V Evropské unii vede Německo, Španělsko, Francie, Polsko, Dánsko, jejich světový význam ale klesá. Podle předpovědi Světové obchodní organizace bude tento trend pokračovat a během dvaceti let dojde v rámci světového trhu k nárůstu produkce až o 50 procent.

Pokud jde o drůbeží maso, i tam v produkci hraje prim Čína svým zhruba 15% podílem na světové produkci, hned za ní je se 14 % Brazílie a celá EU s 11 % je za nimi. Přitom v Číně je spotřeba jen osm kilogramů na osobu, v Saúdské Arábii 60 kilogramů a v USA 45 kilogramů, v České republice to bylo vloni jen 24 kilogramů.

V produkci nejsme soběstační a dováží se drůbeží maso především z Polska, Brazílie, Německa a Nizozemska. Agrární komora v případě drůbeže upozorňuje na nutnost přípravy investic do obohacených klecových chovů. Je to dokonce jedna z hlavních priorit agrární komory. (Zdroj: AK)

Žádné komentáře:

Okomentovat