Google

pátek 25. dubna 2008

Kalousek sází na konzum a nepřímé daně.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) připravuje nový zákon o daních z příjmů. Platit má od roku 2010, o jeho tezích se má ještě diskutovat. Způsob výběru daní a sociálního pojištění, který ministr naznačil v Ekonomu, by měl vyřešil řadu problémů, zvýšit příjmy většiny obyvatel ČR.

Před dalším snížením daní občanům i firmám dává přednost stabilním rozpočtovým příjmům a poklesu deficitů. V centru jeho pozornosti zůstává i hledání nových zdrojů na budoucí důchody. Navrhuje, aby na ně šly peníze z DPH, popřípadě ze spotřebních daní.

Sloučení daní a sociálního pojištění je jedna Kalouskova alternativa. Cílem je mít jeden daňový základ pro všechny přímé odvody. A na jednom formuláři, který by se odevzdával na jednom úřadě. Jestli na tom formuláři bude napsána jedna částka, nebo bude rozdělena na dvě části, není podstatné. Přineslo by to řadu výhod.

Kalousek vyvrací námitky sociálních demokratů, že peníze odváděné na důchodové pojištění stát použije na běžné výdaje. Uvádí, že by to určitě bylo opačně, penzijní účet by nadále nebyl financován jen ze sociálního pojištění, ale také z daní. Mělo by se tím ulevit těm, kteří sociální pojištění odvádí.

Společnost bude bohatnout, zvýší se spotřeba. Tím se také zvýší příjmy peněz z daní, které by mohly být, zejména DPH, zapojeny do financování penzí. Možná i daň spotřební. Právě spojení daní z příjmů lidí a sociálního pojištění je tedy mimořádná příležitost k diskusi.

Paradoxem je, že na penze by měly jít peníze z tolik kritizovaného zvyšujícícho konzumu, přispívali by hlavně kuřáci, alkoholíci a spotřebitelé pohonných hmot. Demografický vývoj napovídá, že stále bude ubývat ekonomicky aktivních lidí, jimž by se sociální pojištění nemělo zvyšovat. Napojení na nepřímé daně je tedy namístě.

Pokud se ekonomové a politici dohodnou, tak v roce 2010 balík daňových zákonů začne platit. Podle ministra Kalouska daňový poplatník vůbec žádnou změnu nezaznamená, změny však budou muset proběhnout v kapitolách státního rozpočtu.

Žádné komentáře:

Okomentovat