Google

úterý 20. května 2008

AK hájí potraavináře na úkor zemědělců.

"Požadavky Potravinářské komory, která chce z Programu rozvoje venkova další miliardu korun, jdou zásadně proti zájmům českých zemědělců," uvedl v reakci na diskuse kolem reformy zemědělské politiky ČR předseda Svazu marginálních oblastí ČR (SMO) Milan Boleslav.

Podle něj u tohoto procesu bohužel dobrovolně asistuje i centrála Agrární komory ČR, která má v popisu práce hájit zájmy zemědělců, avšak v této věci činí pravý opak.

„SMO proto upozorňuje, že Agrární komora ČR chce peníze, původně určené tuzemským zemědělcům, defacto poskytnout potravinářským podnikům. SMO s tímto postupem vedení AK vyslovuje zásadní nesouhlas,“ konstatoval Boleslav.

Dle statistických údajů je celkový zisk českých potravinářů několikanásobně vyšší než zisk obchodních řetězců. Zisk potravinářů je dokonce vyšší než zisk celého zemědělství. A pokud je to potravinářům málo a potřebují brát jak od zemědělců, tak i od obchodních řetězců, pak lze jen doporučit, aby si už konečně založili svoji vlastní síť maloobchodních prodejen a svým kvalitním sortimentem, prodejem a službami zákazníkům zvítězili v konkurenčním boji nad obchodními řetězci.

SMO nepovažuje za přínosný ani chystaný Zákon o tržní síle, který předkládá Potravinářská komora. Jde totiž o zákon, který možná byl v počátcích veden dobrými úmysly, ale v konečném důsledku by poškodil české zemědělce i spotřebitele. (Agris,19.5.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat